Прњавор: Обиљежено 80 година од ослобођења града

Срна
Прњавор: Обиљежено 80 година од ослобођења града

ПРЊАВОР - Полагањем вијенаца код спомен-биста народних хероја, Споменика јунацима града и спомен-обиљежја у парку "Љубав, вјера, нада" данас је у Прњавору обиљежено 80 година од његово ослобођења у Другом свјетском рату.

Предсједник прњаворског СУБНОР-а Раде Радоњић рекао је да ова организација настоји да младима укаже на значај обиљежавања значајних историјских датума.

"Постоји бојазан да би, уколико буду заборављени народни хероји из Народноослободилачког рата /НОР/, након извјесног времена могла бити заборављена и жртва бораца погинулих у одбрани Републике Српске", навео је Радоњић и додао да се то не смије догодити и да се тековине морају чувати.

Обиљежавању 10. јула присуствовао је и градоначелник Прњавора Дарко Томаш, који је изјавио Срни да је ово важан датум имајући у виду и чињеницу да је Прњавор као ријетко који град у тадашњој Југославији био слободан 626 дана.

"Ту смо сваке године да одамо почаст погинулим борцима, да укажемо на значај обиљежавања оваквих датума и чувамо сјећање на те људе. Нажалост, само је још један борац са подручја Прњавора који је учествовао у НОР-у жив, али потомци настављају да његују традицију", истакао је Томаш.

Томаш је напоменуо да Прњавор има добру сарадњу са СУБНОР-ом, као и да ће подржати иницијативу за повратак назива 10. јул једној од градских улица, уколико она буде покренута.

Полагању вијенаца присуствовао је и Момир Крајишник, чији је отац Недо био припадник Пете козарске бригаде.

"У тој бригади прошао је сва ратишта у бившој Југославији, од Сремског фронта до Трста. Поносан сам на оца и све те борце јер ми је причао кроз шта су пролазили и шта су проживљавали", рекао је Крајишник.

Предсједник градске Борачке организације Перица Ђумић рекао је да се сјећање на борце НОР-а мора очувати јер су изборили мирнодопске услове у којима се живјело до 1991. године.

Из Прњавора је у НОР-у учествовало 4.500 бораца, од којих је 700 погинуло. Прњавор је дао четири народна хероја и 22 носиоца народне споменице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана