Прњавор интензивирао сарадњу са Вошковићама и Сремским Карловцима

Срна
Foto: Срна

ПРЊАВОР - Градоначелник Прњавора Дарко Томаш рекао је након данашњег састанка са делегацијама чешког града Босковице и Сремских Карловаца да у наредном периоду очекује интензивирање сарадње у различитим областима са ова два побратимска града.

Томаш је подсјетио да је раније успостављена успјешна размјена ученика средњих школа стагнирала током пандемије вируса корона, те изразио очекивање да ће овог викенда бити договорено интензивирање сарадње.

„Млади су гаранција да ће сарадња трајати, а увјерен сам да ће она бити интензивирана и у другим областима, као што су спортска такмичења или повезивање музичких школа“, рекао је Томаш новинарима.

Он је захвалио гостима из Чешке и Србије који су дошли да увеличају сутрашњу прославу Дана града.

Томаш је напоменуо да ове године због избора у Пољској у Прњавор нису допутовали представници Болеславјеца и најавио да ће у мају и јуну бити обиљежено 50 година од братимљења са овим пољским градом.

Градоначелник Босковица Јана Сироваткова захвалила је за позив да присуствује обиљежавању Дана града Прњавор и поручила да се радује наставку сарадње на обострано задовољство.

Предсједник Скупштине општине Сремски Карловци Бобан Петковић честитао је Прњаворчанима 24. март - Дан града и изразио задовољство због успостављања побратимских веза.

„Приликом прошлогодишњег братимљења договорене су области сарадње у којима једни другима можемо да пружимо подршку и помоћ. Драго нам је што смо се повезали са градом из братске Републике Српске јер говоримо истим језиком, исте смо вере, повезује нас много тога, а надам се да ће ова сарадња трајати и после нас“, рекао је Петковић новинарима.

Прњавор је побратимске везе са Босковицама успоставио 2011. године, а са Сремским Карловцима лани.

У Прњавору ће сутра бити обиљежен Дан града. Литургија у Спомен-храму на Вучијаку почеће у 9.00 часова, након чега ће бити служен парастос за 626 бораца погинулих у Одбрамбено–отаџбинском рату и положени вијенци код спомен-плоча. Парастос и полагање вијенаца предвиђени су и код спомен-обиљежја у Шибовској.

Свечана сједница Скупштине града на којој ће бити уручена највиша градска признања и награде заслужним појединцима и организацијама биће одржана у Центру за културу и туризам са почетком у 18.00 часова.

Овај датум проглашен је за Дан града Прњавора 2001. године у знак сјећања на 24. март 1992. године када су јединице Општинског штаба Територијалне одбране заузеле положаје на Мотајици и спријечиле продор непријатељских формација из правца Дервенте према Прњавору и бањалучкој регији.



 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана