Привредник Озрен Предраговић покренуо акцију за помоћ поплављенима у ФБиХ

Анита Јанковић Речевић
Привредник Озрен Предраговић покренуо акцију за помоћ поплављенима у ФБиХ

БАЊАЛУКА - Вођен мотом “Помози коме можеш, а потом заборави” привредник Озрен Предраговић из Аустрије покренуо је акцију међу својим купцима са друге стране океана, како би заједничким снагама помогли грађанима Јабланице чији су домови уништени у катастрофалним поплавама.

Овај Лакташанин са адресом у аустријском градићу Браунау који се бави продајом сачева и ражњева путем веб-шопа “r-grill.com” солидарност према својим земљацима које притишће немаштина исказао је више пута до сада. Дирнут апокалиптичним сликама поплављених општина у ФБиХ дошао је на идеју да уз помоћ свог веб-шопа у иностранству пружи директну помоћ људима којима су бујичне поплаве за само неколико сати уништиле све што су стварали током цијелог живота. 

- Заједно са својим купцима желим да, као тим, бар мало олакшамо муке кроз које пролази тај народ и да им вратимо наду у боље сутра. Од сваке куповине током октобра на мом веб-шопу биће донирано десет долара за ову мисију. Још увијек не знам коме конкретно ћу уплатити новац који сакупим, али до краја мјесеца ће се сигурно појавити идеја. Желим да средства стигну на адресу најугроженијих - казао је Предраговић. 

Већина његових купаца је из САД, Канаде, Француске и Њемачке, с тим да се акција односи искључиво на амерички континент, што овој мисији даје још већи значај јер немају директне везе с Балканом и онима којима је помоћ намијењена. 

- Моја жеља да помогнем долази из потребе да свакодневно помјерам границе и превазилазим предрасуде. Често се мисли да само Балканци имају традицију припремања меса печењем на ражњу, али искуство у продаји ме научило да то није истина, јер међу мојим купцима преовладавају странци. Неки од њих вјероватно имају и коријене с Балкана, што ову акцију чини још посебнијом и ближом мом срцу - испричао је Предраговић и додао да су олује и поплаве у САД овај мјесец успориле пословање, али се нада да ће до краја акције прикупити солидан износ новца. 

Вјерујући да се добро добрим враћа Предраговић сматра да је веома важно бити ту за оне којима је најтеже, јер се снага човјека не огледа само у томе колико може поднијети, већ и у његовој способности да подигне друге када им је то неопходно, пружајући им осјећај да нису сами.  

- Не бројим колико сам пута помогао нити очекујем признања. Мој мото је једноставан: “Помози ако можеш, окрени се, отиђи и заборави да си помогао”. Помоћ је ту да се пружи када је најпотребнија, без очекивања заузврат. Дјела су та која остају и вјерујем да свака акција, ма колико мала била, може промијенити нечији живот. Када помажемо градимо нешто што траје, не само за оне који су помоћ добили, већ и за нас саме - закључио је Предраговић.

ПОПУСТ 

Захваљујући емпатији и размишљању ван оквира, Озрен Предраговић каже да је одлучио да помогне људима не само на Балкану, већ и у Америци.

- Дирнули су ме проблеми људи преко океана па сам креирао и посебан попуст за спасиоце и припаднике хитних служби у САД, као знак захвалности за уложени труд, јер су можда помогли и некима од мојим купаца на које је ударио ураган “Милтон”. Осјећај да могу нешто вратити заједници, било да су у БиХ или САД, за мене је непроцјењив. Овај пројекат ме подсјећа колико је важно ширити видике и бити посвећен вишим циљевима - рекао је Предраговић.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана