Привредници да допринесу већем квалитету практичне наставе

Срна
Foto: Arhiva

БАЊАЛУКА - Привредна комора Републике Српске позива пословне субјекте који имају намјеру да у школској 2022/23. години омогуће извођење практичне наставе за ученике средњих стручних и техничких школа, да се активно укључе у процес унапређења сарадње са сектором образовања.

Циљ унапређења сарадње са средњим школама у Републици Српској јесте подизање нивоа практичног знања и вјештина ученика у складу са потребама тржишта рада, саопштено је из Привредне коморе Српске.

"Процес унапређења средњег стручног образовања и прилагођавање потребама тржишта рада захтјева укључивање пословних субјеката у реализацију практичне наставе с циљем повезивања теоријских знања са практичним вјештинама, које се могу стећи у реалној радној средини", наводи се у саопштењу.

Из Привредне коморе су истакли значај посвећености привредних субјеката у одговарајућем броју и квалитету, за унапређење квалитета практичне наставе ученика са дуалним елементима.

"Предузећа која буду реализовала практичну наставу имаће обавезу да обезбиједе кадровске потенцијале у смислу стручних лица, односно ментора за практичну наставу, те материјално-техничке услове, који се односе на средства и опрему за личну заштиту на раду", наводи се у саопштењу.

У складу са надлежностима повјереним Законом о измјенама и допунама закона о средњем образовању и васпитању, Привредна комора Републике Српске ће спроводити обуке ментора, односно лица у радном односу у пословном субјекту, која су задужена за ученике на практичној настави.

С циљем већег учешћа практичне наставе у пословним субјектима, те интензивније сарадње са образовним институцијама, Привредна комора Српске позива привредна друштва да попуне кратки упитник који се налази на интернет страници Коморе о исказивању интереса за учешће у процесу унапређења квалитета практичне наставе за средња стручна и техничка занимања.

Попуњене упитнике потребно је доставити на факс: 051/493-126 или на е-маил: александраб@коморарс.ба најкасније до 25. јула ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана