Припремљена одлука о привременој забрани извоза обловине

Срна
Припремљена одлука о привременој забрани извоза обловине

САРАЈЕВО - Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара припремило је одлуку којом се до краја године забрањује извоз обловине из БиХ ради обезбјеђивања неопходних количина за домаћу прерађивачку индустрију и очувања шума.

"Одлуку смо припремили на основу закључака заједничког састанка са предсједавајућим Савјета министара БиХ и премијерима Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/. Очекујемо да ће Савјет министара БиХ у што скоријем року усвојити предложену одлуку", рекао је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

Према његовим ријечима, након негативних посљедица пандемије ковида 19 и повећне потражње за производима дрвопрерађивачке индустрије, неопходно је све расположиве количине шумских дрвних сортимената усмјерити према домаћим дрвопрерађивачима с циљем даљег раста и развоја овог сектора, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

"У условима недостатка сировине на тржишту, привредни субјекти из Републике Српске и ФБиХ су ограничени на производњу одређених количина, са сировином коју успију обезбиједити са тржишта. Због тога сматрамо да је потпуно оправдано привремено забранити извоз шумских дрвних сортимената, како би домаћи дрвопрерађивачи били у могућности да обезбиједе довољне количине ове сировине за своју производњу", навео је Кошарац.

Он је нагласио да додатни разлог за усвајање ове одлуке представља потенцијални поремећај на тржишту због ситуације у Украјини.

"Украјина је једна од највећих извозника обловине у свијету. Постоје назнаке да би, због актуелних дешавања у овој земљи, могло доћи до велике потражње за извозом обловине, што не иде у прилог домаћим дрвопрерађивачима. Наша намјера је да примарно развијамо и унапређујемо домаће капацитете и обезбиједимо услове да потребне количине сировине остају нашим дрвопрерађивачима", каже Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана