Припрема мјера заштите од поплава на подручју Фоче, Модриче, Вукосавља, Требиња

Срна
Foto: Архива

БИЈЕЉИНА - У току је реализација четири пројектна задатка на подручју Фоче, Модриче, Вукосавља, Требиња, Ивањског поља и Лијевче поља који укључују израду техничке документације за инфраструктуру за заштиту од поплава за одабране приоритетне дионице сливова ријеке Саве и ријеке Требишњице, наводе из "Вода Српске".

Ови пројекти реализују се у оквиру пројекта "Израда мапа ерозије и пројектовање инфраструктуре за заштиту од поплава у БиХ" који финансира ЕУ. Циљ израде идејног и главног пројекта регулације ријеке Босне на подручју Модриче и Вукосавља, у дужини од шест километара, јесте спречавање плављења које изазивају велике воде узроковане великим падавинама које су све учесталије.

Задатак израде идејног и главног пројекта одводње Петровог поља на подручју Требиња јесте израда пројектно-техничке документације одводње, водећи рачуна о условима течења у главном одводном каналу према ријеци Требишњици. "Елиминисањем проблема појаве поплава у Петровом пољу створиће се услови за култивисање обрадивих површина и интензивирање пољопривредне производње", наводе из "Вода Српске".

Израдом идејног и главног пројекта санације и реконструкције каналске мреже у Ивањском и Лијевче пољу добиће се техничко рјешење санације система одводње и то 25 километара мреже за Ивањско поље и 45 километара мреже за Лијевче поље.

Израда идејног и главног пројекта регулације ријеке Дрине у дужини од 1,8 километара и регулације ријеке Ћехотине у дужини од 1,3 километра, све у урбаном дијелу Фоче, треба да обезбиједи знатно умањење поплавног ризика, али и спровођење активности планирања потпуног уређења простора у Фочи. Уређењем, стабилизацијом обала и доградњом заштитних објеката, урбано подручје Фоче добиће захтијевани ниво заштите од штетног дјеловања вода.

Уз ове активности Фоча треба да се "спусти" на Дрину, што ће омогућити и изградњу припадајућих архитектонских, рекреативних и осталих пратећих садржаја на потезу водног тока Дрине и Ћехотине кроз Фочу. У оквиру овог пројекта реализује се и пројектни задатак израде карте ерозије за територију Федерације БиХ и Брчко дистрикта. Реализација овог пројекта започела је у септембру 2020. године а све пројектне активности требало би да буду окончане до марта 2023. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана