Припадници ГСС-а спасили повријеђену планинарку, извлачење трајало седам сати

СРНА
Припадници ГСС-а спасили повријеђену планинарку, извлачење трајало седам сати

БАЊАЛУКА - Припадници Горске службе спашавање /ГСС/ Коњиц данас су на гребену између кањона Неретве и Ракитнице пружили прву помоћ повријеђеној држављанки Њемачке /41/, која је касније хеликоптером ЕУФОР-а пребачена на Клинички центар Универзитета у Сарајеву.

Из ГСС ФБиХ саопштено је да је око 11.00 часова станица те службе Коњиц добила дојаву о несрећи двоје страних држављана на гребену између кањона Неретве и Ракитнице, у близини врха Вис.

На локацију несреће одмах је упућено 11 спасилаца ГСС-а, којима је требало два сата да стигну на ту неприступачну локацију.

"Након прегледа установљено је да њемачка држављанка /41/ има повреду ноге, те да је потребан јако дуг и комплексан транспорт због захтјевности терена. Унесрећеној је пружена прва помоћ, на терен су упућене додатне снаге, а одмах се приступило покретању процедура за хеликоптерску подршку и евакуацију", наведено је у саопштењу.

Из федералног ГСС-ча су додали да је након многих ургирања те службе њемачка држављанска око 18.00 часова хеликоптером ЕУФОР-а пребачена на Клинички центар Универзитета у Сарајеву, гдје ће бити медицински збринута.

"Ова брза и координисана акција спашавања још једном истиче кључну улогу хеликоптера у пружању хитне помоћи у тешко доступним подручјима", истиче се у саопштењу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана