Приморац: Контролоре лета школоваћемо у БиХ, плате у иностранству 16.000 долара

Фена
Приморац: Контролоре лета школоваћемо у БиХ, плате у иностранству 16.000 долара

САРАЈЕВО - Након пандемије ваздухопловна индустрија у свијету суочава се с новим проблемом, а то је недостатак стручног кадра.

Овај проблем све је израженији и у БиХ, а директор Агенције за пружање услуга у ваздушној пловидби (БХАНСА) Даворин Приморац каже како је посебно важно осигурати довољан број контролора лета, који се све чешће одлучују прихватати позиве за боље плаћена радна мјеста у Катару и другим богатим државама.

“Пружатељи услуга у зрачној пловидби су дужи низ година суочени с кроничним недостатком контролора зрачног промета и због тога генерирају значајна кашњења. Стога је цијена рада контролора зрачног промета висока те њихове плаће у државама западне Европе и Блиског истока прелазе 12.000 ЕУР мјесечно. Поред тога, доста пружатеља услуга имају стално отворене натјечаје за контролоре зрачног промета јер нису у могућности благовремено школовати довољан број контролора за своје потребе. Миграције су чак и у овој, изнимно регулираној струци, постале свакодневница а томе и сами по први пута свједочимо”, упозорава Приморац.

БХАНСА данас има велики број висококвалификованог и уско специјализованог особља у које су уложена огромна средства да би достигли и одржали високе захтијеване стандарде.

“Тренутно имамо 143 контролора зрачног промета, од којих је 70 обласних те 73 прилазних/аеродромских контролора. Наши обласни контролори раде у захтјевном и сложеном зрачном простору гдје су, примјера ради, 9.7. текуће године осигурали услуге прелета за 1.700 летова. Са таквим компетенцијама и референцама су атрактивни на међународном тржишту рада, тако да већ имамо ситуацију да је 10 обласних контролора предало пријаве за рад у Катару, који своју обласну контролу успоставља ове године, за плаћу од 16.000 УСД, а нешто мањи број је заинтересираних и за Њемачку”, истиче Приморац.

Поред обласних контролора ваздушног промета, БиХ има и бројно тржишту занимљиво техничко и помоћно особље.БХАНСА је већ била суочена с овим изазовима, али су до сада то били појединачни случајеви одласка.

Приморац каже да је БХАНСА на вријеме препознала ове проблеме које планира превладати властитим школовањем потребних кадрова, о чему је информисала и државно министарство комуникација и транспорта.

“Како би благовремено одговорила на надолазеће изазове БХАНСА у краткорочним плановима има школовање контролора зрачног промета и унапрјеђење услуга. Наши средњорочни и дугорочни циљеви подразумијевају завршетак успоставе центра за школовање контролора зрачног промета, који ће у коначници бити цертифициран за школовање контролора од фазе селекције до коначне дозволе. То ће нам омогућити да сваку сљедећу генерацију контролора летења школујемо властитим ресурсима и у потпуности унутар БиХ, односно БХАНСА. На овај начин ћемо се активно носити са проблемом дефицита кадра у нашем сектору и школовати контролоре не само за властите потребе већ и за стране пружатеље услуга зрачне навигације. Убудуће, дакле, нећемо овисити о другима и бити принуђени потписивати споразуме са другим земљама да пружају услуге у нашем зрачном простору јер ми сами нисмо способни”, истиче Приморац.

Он подсјећа да је управо недостатак стручно обученог особља и непостојање контролора ваздушног промета био главни разлог зашто је БиХ толико дуго чекала да самостално крене са пружањем услуга у овој области.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана