Примјетан долазак ученика који су живјели у Европи

СРНА
Примјетан долазак ученика који су живјели у Европи

ГРАДИШКА- На подручју Градишке примјетан је тренд повратка породица из иностранства, а Основна школа "Васа Чубриловић" има најаве да ће им се у овој школској години прикључити и ученици који се у овај град враћају из Словеније, Швајцарске, Италије и Азербејџана, изјавио је директор Владимир Станишљевић.

Он је навео да у овој школи, у коју је уписано 75 првачића - 73 који ће у четири одјељења похађати редовну наставу, те два ученика у одјељењу посебне наставе, имају између 830 и 840 ученика, те да се тај број током године мијења, прецизирајући да су уписали 75 прав.

"До сада су у ову градску школу долазили претежно ученици из сеоских средина, који су се у град преселили са родитељима или ученици из сусједних општина и градова, а сада имамо најаву да ће нам се током ове школске године прикључити и ученици који се враћају у Градишку из Словеније, Швајцарске, Италије и Азербејџана", навео је Станишљевић.

Дочеку првачића присуствовао је и градоначелник Градишке Зоран Аџић, који је истакао да најмлађе треба подржати и помоћи им да преброде све потешкоће, а обавеза и опредијељеност града је да улаже у веспитно-образовни процес, за шта се годишње из градског буџета издваја више од 3,5 милиона КМ.

"Дио тих средстава се путем Центра за социјални рад издваја за набавку уџбеника ученицима из социјално угрожених породица, породица са четворо и више дјеце и ученицима ромске националне мањине. Урађено је много у процесу усклађивања средњошколског образовања са потребама привреде, односно увођења нових занимања као што су техничари роботике, мехатронике, ЦНЦ оператери и царински техничари", истакао је Аџић.

Према ријечима начелника градског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Ивана Раденовића, у новој шкоској години на подручју Градишке наставу ће похађати 4.725 ученика, 3.344 у седам основих и 1.381 ђак у три средње школе.

"У први разред основних школа уписно је 325 првачића, највише у Основној школи `Данило Борковић` у Градишци 86, а најмање, односно њих 10 у школи `Вук Стефановић Караџић` у Турјаку. У три градишке средње школе у прве разреде уписана су 394 ученика, 62 у Гимназији, 161 у Средњој стручној и техничкој школи и 171 ученик у Техничкој школи", навео је Раденовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана