Прилика за успостављање сарадње домаћих и руских привредника

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Привредна комора Републике Српске даће пуну подршку одржавању инвестиционе конференције коју организује Инвестициони развојна банка /ИРБ/ Српске почетком септембра, посебно јер је најављен и долазак руске делегације на тај догађај, рекао је Срни портпарол Привредне коморе Српске Владимир Благојевић.

"На основу списка руских партнера, преко Привредне коморе ћемо обезбиједити адекватан број домаћих привредника који ће имати прилику да у директним разговорима са Русима потенцијално успоставе нову пословну сарадњу", рекао је Благојевић.

Према његовим ријечима, то је битно у свјетлу новонастале ситуације гдје се појавила шанса за домаћу привреду да пласира и одређену робу која се за сада не извози у Русију.

Благојевић је навео и да је све више инвеститора из западне Европе који своје производне капацитете пребацују са истока према овим крајевима Европе и то је једна од прилика коју треба искористити.

"То подразумијева да требамо обезбиједити и потребну инфраструктуру у коју требају бити укључени сви, од локалног, републичког, па и нивоа заједничких институција. Посебан изазов су велике инвестиције које захтијевају велику количину адекватне радне снаге и то нам је изазов, јер у свакој грани привреде недостаје радна снага", додао је Благојевић.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић рекао је Срни да је велика прилика за привреду Српске то што на инвестициону конференцију долази и екипа потенцијалних купаца и инвеститора из Русије.

Он је нагласио неопходност промовисања капацитета Републике Српске како би се повећао број инвестиција.

"Међутим, сада смо у ситуацији да није свеједно која нам инвестиција треба. Сада нам требају оне инвестиције које ће дати веће плате и веће добити, јер немамо довољно адекватне радне снаге за радно интензивне дјелатности", навео је Тривић.

ИРБ у сарадњи са Владом Републике Српске организује Другу инвестициону конференцију "Инвест Српска 2022", која ће бити одржана од 5. до 7. септембра у Приједору, најављено је раније из ИРБ-а.

Овогодишња конференција ће у потпуности бити посвећена промоцији инвестиционих потенцијала Републике Српске, са званичном темом "Инвестирајте у Српску".

Конференција ће се бавити актуелним глобалним дешавањима, њиховим утицајем на домаћа друштвено-економска кретања и инвестициону активност Републике Српске на међународној сцени.

Овај догађај прераста у редовно годишње окупљање кључних актера друштвено-економског живота у земљи и региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана