Прикупљање новца за изградњу храма јасеновачких мученика у Mеђувођу

СРНА
Прикупљање новца за изградњу храма јасеновачких мученика у Mеђувођу

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Међународна хуманитарна организација "28. јун" покренула је, поводом Видовдана, велику акцију прикупљања средстава за изградњу храма посвећног јасеновачким мученицима у селу Међувође у Поткозарју, а до данас је прикупљено око 30.000 долара.

Потпредсједник те организације Снежана Димитријевић рекла је Срни да је Видовдан прилика да се добри људи одазову позиву за обнову вјере и духовности.

"Упркос неколико покушаја, на том подручју не постоји црква посвећена логорским мученицима. Због тога ће организација 28. јун са партнерима изградити прву цркву у селу Међувође, на простору Бањалучке епархије, посвећену жртвама Јасеновца", навела је она.

Димитријевићева је подсјетила да су радови на темељу цркве Светих јасеновачких новомученика у Међувођу, уз благослов Српске православне цркве, почели 2018. године.

Она је подсјетила да се ове године обељежава 80 година од отварања концентрационог логора Јасеновац, те да се данас у селу Јасеновац налазе музеј, споменик и црква. Димитријевићева је истакла да се неколико логора налазило и на подручју које је данас у Републици Српској, уз ријеке Саву и Уну, те додала да су у злогласном логору Козара убијана и дјеца, од којих је, како је навела, најстарије имало само 14 година. ⁣

Из организације "28. јун" позвали су све православне вјернике и људе добре воље да се придруже у одавању почасти мученичким страдањима српских мушкараца, жена и дјеце који су страдали на овој земљи, тако што ће подржати овај важан пројекат.⁣

Сви који желе да подрже изградњу овог храма новац могу уплатити на жиро рачун у власништву Српске православне црквене општине у Кнежици: ИБАН: БА395620108047299649, СВИФТ: РАЗББА22, Кнежица ББ, 79240 Козарска Дубица, НЛБ банка Бањалука.

Изградња храма почела је 2018. године уз благослов Његовог преосвештенства епископа бањалучког Јефрема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана