Приказан "Неки нови Бродвеј" о инклузији лица са Дауновим синдромом

Srna
Foto: srna

ДОБОЈ- Филм аутора Дениса Бојића из Бањалуке "Неки нови Бродвеј", који говори о уклапању мале комуне лица са Дауновим синдромом у друштвену средину, данас је премијерно приказан у Добоју.

Директор Даун синдром центра из Бањалука Зоран Јелић рекао је да је веома важно што ће данас из Добоја кренути прича шта то могу лица са Дауновим синдромом, а не као до сада, шта не могу.

"Филм Неки нови Бродвеј награђивао је Уницеф, а недавно је као најбољи оцијењен и на аустралијском фестивалу", изјавио је Јелић новинарима, истакавши да филм говори о љубави лица са Дауновим синдромом, која руши предрасуде и табу тему о њиховој сексуалности.

Он је поручио да Даунов синдром није болест, већ стање које се може рехабилитовати и радно оспособљавати.

"Препрека особама са тим синдромом није тај генетски дефект изазван тризомима на 21. пару, него погрешно натурен став. Значи они од рођења слушају да неће моћи, да не треба и да није добро ни да покушавају", навео је Јелић и поручио да је стигма један од највећих непријатеља која улази и разара такве породице.

Таква лица имају могућност да похађају образовне установе, али након навршених 18 година постају невидљиви. Јелић је за град Добој рекао да је зачетник инклузије за та лица, будући да су из овог града прије двадесетак година почели први кораци у правцу инклузивних активности.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић захвалио је руководству Даун синдром центра из Бањалуке што се пројекцијом овог филма публици приближила проблематика ових лица и указао на несебичну подршку коју овај центар има од директора Универзитетског клиничког центра из Бањалуке Владе Ђајића.

Он је рекао да је изузетно важно указивати јавности на њихове потребе, с обзиром на то да на подручју ове локалне заједнице има више од 300 лица у стању потребе.

Због њих је, како је навео, изграђен Дневни центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју, као и Дневни центар при Основној школи "Милан Ракић" у добојском насељу Буковица Велика, који треба да почне са радом у септембру захваљујући подршци предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, а средствима Владе Србије.

Организатор пројекције је Дом здравља из Добоја, чији је директор Владимир Марковић такође рекао да је значајно да се јавности пошаље порука и укаже на проблеме ове категорији лица.

Пројекцији филма присуствовала је и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић. Даунов синдром је генетски поремећај који је добио име по доктору Џону Ленгдону Дауну, који га је открио 1866. године. Свјетски дан лица са Дауновим синдромом установљен је 2006. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана