Приказан докуменатарни филм о хуманости Холанђанке Јени Лигтенберг

Срна
Приказан докуменатарни филм о хуманости Холанђанке Јени Лигтенберг

ПАЛЕ - На Палама је вечерас приказан документарни филм “Јени, мало свјетло са Запада” посвећен Холанђанки Јени Лигтенберг која је током протеклог рата боравила у хуманитарној мисији на Палама.

Филм, редитеља Слободана Симојловића, снимљен је по књизи “Ратни дневник Пале 1993-1995” коју је написала Јени Лигтенберг, а приредио академик Мирко Шошић.

Директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић рекао је Срни да је било веома тешко снимити филм, прије свега јер су хтјели да имају Јени у филму у садашњем времену.

“Јени је старица која има више од 90 година, нажалост сенилна и веома мало има сјећања на вријеме које је провела на Палама. Успјели смо, упркос корони и свим забранама, да нађемо колеге у Холандији и да нам они, по нашим упутствима сниме потребне сцене, а остало је био рударски посао”, наводи Лаловић и додаје да су послије тражили архив који би поткријепио оно о чему се говори у њеном дневнику.

Лаловић каже да када је радио филм на уму имао нешто што је једном видио у Београду током снимања филма о Рајку Петрову Ногу, а тиче се “одрпанца” из парка који је јео хљеб када му је пришла вјеверица и готово из руке му јела.

“Мени је он био симбол српског народа који је био оклеветан и тако приказан на Западу. А ако једном таквом та дивља вјеверица једе из руке, онда нешто није у реду са тим извјештајем. Зато мислим да је овај филм потврда да је Јени однијела у своју Холандију исправну слику о српском народу”, објашњава Лаловић.

Према његовим ријечима, филм ће учествовати и на фестивалима, а његова жеља је да га погледа што више младих, прије свега средњошколци и студенти, јер је ријеч о идентитетском филму у којем нема лажних информација.

Лаловић се нада да ће филм “Јени, мало свјетло са Запада” пронијети бар дио истине о српском народу.

Академик Мирко Шошић истиче да је значај филма вишеструк, јер је Јени значајна личност, интелектуалка која је дошла на Пале и својим радом пружала подршку људима.

Он је навео да је Јени Лигтенберг била апотекарка која је увијек пружала помоћ болеснима, љекарима и здравственим радницима, те организатор бројних донација лијекова и медицинског материјала током рата.

“Она је својим радом демонстрирала како би требало да се понаша такозвано напредно западно друштво, а не да презире или напада Србе и окривљује их за неке ствари. Јени је својим радом демантовала све оптужбе које су имали западњаци, поготово медији према Србима”, нагласио је Шошић.

Према његовим ријечима, Јени је била изузетан дипломата, необично комуникативна и приступачна.

“Тако је дипломатски утицала на странце, разне жуниформеж које су дефиловале по Палама и који су о много чему одлучивали. Јени је све њих својим првим наступом разоружала, учинила да неки ревидирају своје мишљење, те подстакла да размишљају да можда нешто учине у виду помоћи српском народу”, присјећа се Шошић.

Он је додао да је Јени успјела да активира и мотивише разне организације да дођу и разумију које су то биле потребе болнице на Палама.

Пројекцију филма у сали Културног центра на Палама организовали су Кинотека Републике Српске и Матична библиотека Источно Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана