Пријети ли "ледени армагедон" Балкану

ГС
Пријети ли "ледени армагедон" Балкану

БЕОГРАД -Сњежна олуја - "ледени армагедон" која је претходних мјесеци паралисала САД и Канаду сада стиже и у Европу.

Прва је на удару Велика Британија, гдје су температуре последњих дана у знатном паду, а процјењује се да ће у сљедећа два дана да падну рекордне количине снијега.

Метеоролог Недељко Тодоровић каже за РТС, да је још рано за паковање капута, чизама и шалова.

-Још није крај правој зими. Гледајући по температурама, када поделимо годину на годишња доба, добијамо да је март пролећни месец, с тим да је ово рано пролеће када поред високих температура буде и краткотрајних захлађења са снегом - истакао је Тодоровић.

Хидрометеоролошки завод Велике Британије објавио је да се очекује око 40 центиметара снијега, а затворене су школе, отказани су летови.

Одговарајући на питање да ли може нешто тако да се догоди на Балкану ових дана, Тодоровић каже да би се код нас само периферно осјетио утицај тог циклона са падавинама, а то би било 15. и 16. марта.

За неколико дана, како каже, долази само дио тога догађаја, тада би код нас могло да буде снијега у нижим предјелима, а било би више падавина него ових дана, биће и више снијега у планинским пределима и то 20 до 30 центиметара.

Тодоровић додаје да се то дешавало у ово доба године, поготово када је реч о Британији. Обично циклони, односно вртлози хладног ваздуха који долазе са Атлантика више доносе првенствено кишу али тај циклон са падавинама долази право са сјевера, тако да је већа шанса да буде снијега до половине Велике Британије.

Нешто је хладније у Њемачкој и Пољској - данас долази и до нас, каже он, периферним дијелом пад температуре што би се осјетило сутра. То ће бити један од хладнијих дана са темературом око десетак степени, али би могло да буде мраза у недјељу и у понедјељак ујутру.

Према његовим ријечима, након тога опет долази топло вријеме - у уторак ће бити топао дан са максималном температуром близу 20 степени, што је увод у захлађење 15. и 16. марта.

Тодоровић каже да у сваком случају отопљење, са температурама од преко 20 степени, можемо да очекујемо крајм марта.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана