Приједорска топлана приводи крају припреме за нову грејну сезону

Г.С.
Foto: Г.С.

ПРИЈЕДОР - У приједорској Топлани у току су завршне активности припремања постројења и мреже за нову грејну сезону.

У овом предузећу истичу да је, због квара вентилатора за извлачење дима на једном котлу, претходна сезона била веома тешка. 

С обзиром да је од почетка претходне сезоне до сада у ремонт уложено 650. 000 марака, у Топлани се надају да ће нова грејна сезона протећи без већих проблема. 

„Када је у претходној сезони дошло до тог великог квара, наши потрошачи нису то осјетиоли јер смо активирали и котлове на мазут и успјешно окончалаои сезону. Чим престане грејна сезона наши радници почињу ремонтл, гдје детектујемо оне проблеме које смо имали у претходној сезони и гдје је долазило до кварова. Радимо измјену тих дијелова вреловода и топловода. Имали смо капитално улагање на Пећанима, гдје је урађено 250 метара вреловода. Имали смо улагања на котловима. Сви мотори су поскидани, урађена дефектажа. Све оно што је недостајало на нашим котловима, гдје смо имали проблема, то је урађено”, каже Душко Милетић, директор Топлане.  

Једино право и дуготрајније рјешење била би реконструкција комплетне мреже, али у Топлани су свесни да је то далеко од реалних могућности, наглашавајући да проблеме рјешавају онако како могу и са колико средстава располажу. 

„Вреловод у нашем граду стар је переко 40 година. Није бајно стање, потребна је велика реконструкција вреловода и топловода. По предрачуну, потребно је око 11 милиона евра да би измијенили све што је потребно. Свјесни смо да нисмо у могућности да то урадимо тако да у сезони и у ремонту рјешавамо текуће проблеме”, истиче Милетић.  

У Топлани планирају да до краја мјесеца заврше све припреме за нову сезону. 

„Почели смо пуњење вреловода и ове седмице то ћебити завршено.  Идуће седмице планирамо пуњење топловода и предвиђено је да ћемо до 1. октобра имати напуњен систем водом. Надамо се да неће бити неких кварова, ремонт смо добро урадили и не би требало да дође до пуцања цјевовода или неких других већих кварова. Надам се да у овој сезони нећемо имати потрбе да укључујемо котлове на мазут”, наглашава Милетић.

У Топлани појашњавају колико је исплативије гријање на биомасу у односу на мазут. 

„Када је покренут пројекат гријања на биомасу, она је била јефтинија 50 посто од мазута. Свједоци смо да  у задњих 7-8 година дрво и биомаса поскупљују па се тај омјер мало промијенио.  За једну грејну сезону треба око 3,5 милиона марака за биомасу, а за мазут би требало преко пет милиона”, каже Милетић.

Поред дотрајале мреже и честих кварова, у Топлани имају и велики проблем са нагомиланим дуговањима. 

„Финансијска ситуација у Топлани је веома тешка. Рачунајући добављаче и кредитно задужење, Топлана је дужна 32.240.000 марака. Прије три године те обавезе су биле преко 36 милиона марака. Обавезе сервисирамо и смањујемо их. Ми сада враћамо кредите за мазут који су подигнути 2012. године. Предузеће веома тешко функционише. Да није помоћи града, Топлана не би могла да функционише. У протеклој сезони из градског буџета издвојено је три милиона марака за функционисање Топлане”, истиче Милетић.  

Додаје да је наплативост 85 посто и да је против нередовних платиша покренут судски поступак.  Милетић истиче да грејна сезона траје до 15. априла, али да је због временских прилика, у задњих неколико година била продужена до 1. маја. 

Такође наглашава да ћ, уколико буде неопходно, и ова грејна сезона почети прије 15. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана