Приједорчанка родила тројке, па остала без плате

GS
Foto: Arhiva

Тијана Гвозденовић из Приједора, недавно је на свијет донела тројке, а након што је успјела да побиједи у борби за потомство, изгубила је финансијску добит, односно плату неће моћи да добија на породиљском одсуству.

Наиме, ова мајка радила је за фирму из Федерације БиХ, и због неусклађености закона сада не може остварити право на плату на породиљском одсуству.

-Током трудноће сам уредно имала осигурање, а проблем је настао када сам се породила и када су ми рекли да ми више, због неусклађености закона, не могу уплаћивати ни плату ни осигурање. Због тога сам морала дати отказ, да бих имала осигурање. Предала сам и за матерински додатак, али су ми одмах рекли да нећу проћи јер сам била запослена на дан порођаја, те да пробам писати жалбу – објаснила је Гвозденовићева.

У Фонду за дјечију заштиту кажу да послодавац, са сједиштем у Федерацији БиХ не може остварити право на рефундацију накнаде плате за вријеме кориштења породиљског одсуства за запослене раднице.

-Проблем колизије прописа који уређују ову област је веома комплексан и може се ријешити усклађивањем прописа не само на нивоу ентитета, него и на нивоу десет кантона у Федерацији БиХ и Брчко Дистрикта, што умногоме отежава усклађивање прописа – истакли су из овог Фонда.

У чему је проблем, детаљније објашњава адвокат из Бањалуке Драгана Станковић.

-Породиље које имају пребивалиште на територији Републике Српске, а које су запослене код послодаваца са сједиштем у Федерацији БиХ, могу доћи у ситуацију да током породиљског одсуства не примају накнаду плате. Разлог таквог поступања је тај што Закон о раду Федерације Босне и Херцеговине прописује да за вријеме кориштења порођајног одсуства, радник има право на накнаду плате, у складу са посебним законом, те оставља могућност кантонима да уреде питање породиљске накнаде својим прописима – објаснила је Станковићева.

Додаје да Закон Федерације БиХ оставља могућност кантонима да својим прописима уреде питање породиљске накнаде, па тако неки кантони као услов за породиљску накнаду траже пребивалиште у кантону у трајању од 12 мјесеци за мајку, или ако мајка има краћи период пребивалишта у кантону, да отац има пребивалиште у кантону најмање 12 мјесеци.

-Закон о раду Републике Српске изричито прописује да за вријеме кориштења породиљског одсуства жена има право на накнаду плате у висини просјечне плате коју је оставарила у току посљедњих 18 мјесеци. Међутим, и Закон о дјечјој заштити Републике Српске прописује да послодавац право на рефундацију накнаде плате за вријеме коришћења породиљског одсуства може остварити уколико лице које користи породиљско одсуство има пребивалиште у Републици годину дана прије почетка коришћења породиљског одсуства, као и за вријеме његовог коришћења. То би значило да би послодавац у Републици Српској био обавезан да породиљи исплати накнаду плате, али да је послодавац не би могао рефундирати од Фонда, уколико породиља не би имала пребивалиште у Републици Српској у прописаном периоду – нагласила је Станковићева.

Истакла је да се овај проблем треба ријешити уређивањем прописа у Федерацији БиХ, те и прописа Републике Српске, а што је нарочито потребно имајући у виду међународне акте на снази у Босни и Херцеговини, као што је Конвенција о укидању свих облика дискриминације жена, који упућују државе потписнице да предузму све могуће мјере да породиљско одсуство буде плаћено и да се укину сви облици дискриминације по основу трудноће или породиљског одсуства.

-Такође сматрам да се прописима и поступцима органа и правних лица Федерације БиХ дискриминишу породиље запослене у ФБиХ а са пребивалиштем у РС, те да би своја права могле заштитити тужбама за заштиту од дискриминације, против органа и правних лица у Федерацији БиХ, односно у Републици Српској, у зависности од околности конкретног случаја – рекла је Станковићева

Послали смо питања и Федералном министарству рада и социјалне политике али одговор нисмо добили, преноси МојеДијетеИнфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана