Приједор пуноправни члан ЦИОФФ-а БиХ

Срна
Foto: срна

ПРИЈЕДОР - Удружење за очување традиције Приједор постало је пуноправна чланица Међународног савјета организатора фолклорних фестивала /ЦИОФФ/ БиХ након три године придруженог чланства, изјавио је директор овог удружења Жељко Шормаз. Шормаз је изабран и за предсједника Скупштине ЦИОФФ-а БиХ која сада има десет пуноправних и шест придружених чланица

"Будући да смо први Међународни фестивал фолклора Козарско коло организовали 2019. године, а услов за пуноправно чланство су три одржана фестивала, уважено је да га у првој години пандемије короне нисмо могли организовати, док је лани одржан у нешто мањем обиму", рекао је Шормаз Срни.

Он је најавио да "Козарско коло" ове године треба да буде одржано од 27. јуна до 1. јула у Приједору и да ће до краја априла бити утврђена листа учесника, финансијска конструкција и распоред, те да су у току преговори о учешћу гостију из Мексика.

"Очекујемо подршку Градске управе за реализацију фестивала, као и за све друге активности, за шта смо и до сада имали континуитет, будући да се системски бавимо очувањем традиције гдје је фолклор, односно народна игра, пјесма и музика само један од сегмената", навео је Шормаз.

На позив Градске управе упућен свим институцијама и организацијама у култури да доставе своје приоритете, ово удружење доставило је приједлоге да град добије мултифункционални дом културе, да се овом удружењу ријеши питање смјештаја, будући да сада користи просторије Кола српских сестара и канцеларију у приједорској филијали Фонда здравственог осигурања Републике Српске, као и да град добије студентски и ученички дом.

"Што се тиче позива Градске управе да доставимо приједлоге за садржаје у 2022. као години културе, ми смо понудили вишедневну манифестацију Дани Младена, фестивал Козарско коло и објављивање двију књига о Књижевним сусретима на Козари", навео је Шормаз и додао да је у току јавни позив за достављање приједлога за Приједорско љето културе. Удружење броји око 250 чланова и почетком године промовисало је стручни часопис "Традиција" чији је први број сажео пет година рада ове невладине организације.

План је да убудуће часопис излази три пута годишње и да има додатак за дјецу. Удружење дјелује кроз административно-техничку службу и пет одсјека – истраживачки, традиционално-умјетнички, извођачко-умјетнички, издавачки и одсјек интернационалне традиције, а сваки од њих има по неколико одјељења.

На скупштини Удружења, одржаној половином мјесеца, донесена је одлука да одјељење за традиционалне и народне игре понесе име Савана Руње /1940-2021/, вишедеценијског просвјетног радника који се активно бавио очувањем традиције, истраживањем терена, постављањем кореографија народних игара и руковођењем фолклорним секцијама у више културно-умјетничких друштава.

Том приликом је одлучено и да се народни оркестар назове по Душану Душку Радетићу /1923-1967/, врхунском умјетнику, хармоникашу, композитору и аранжеру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана