Приједор: Посебним актом уредити управљање рударским отпадом

Срна
Foto: Илустрација

ПРИЈЕДОР - Доношење акта о управљању рударским отпадом једна је од обавеза прописаних Законом о рударству и у складу је са европским директивама, изјавио је помоћник у Министарству енергетике и рударства Републике Српске Младен Митровић.

Он је појаснио да је ова материја била и до сада дефинисана разним прописима, али не ни довољно, ни детаљно, а сада се та обавеза мало конкретније разрађује у сврху ефикасније заштите животне средине и здравља људи.

“Будући да је овђе ријеч о радној верзији уредбе, потребна нам је помоћ и привредних друштава и цивилног друштва који ће нам помоћи својим приједлозима и савјетима да ова уредба буде што ефикасније донесена, а онда наравно и примијењена”, рекао је Митровић новинарима у Приједору, гдје је данас одржана јавна расправа о радној верзији уредбе о управљању рударским отпадом.

Вођа пројекта “ЕУ за цивилно друштво” Игор Стојановић рекао је да се јавне расправе о овом документу воде у оквиру овог пројекта с циљем јачања капацитета влада да ефективно сарађују са организацијама цивилног друштва у доношењу одлука.

“Ми пружамо помоћ владама да укључе цивилно друштво у доношење одлука јер невладин сектор ради са великим бројем људи и може да пренесе искуства, односно жеље људи који живе на том простору”, додао је Стојановић.

Сања Мандић из Министарства енергетике и рударства рекла је да је припрема овог документа почела још у вријеме пандемије вируса корона, да су консултована искуства Хрватске, која о овоме има правилник, и Србије, која има уредбу, те да су примједбе добијене на јавним консултацијама данас у Приједору и почетком мјесеца у Сребреници драгоцјене за даљи рад на доради документа.

Највише питања и недоумица изнијели су Владимир Микановић и Слободанка Малбашић из Рударског института Приједор, а предлагачи из Министарства замолили су их да све те примједбе, приједлоге и сугестије доставе Министарству и у писаној форми.

У јавној расправи учествовали су и представници рудника “Арселор митал Приједор”, инспекције и невладиних организација “Санус”, “Анемона” и “ЛЈубијски рудар” из Приједора и “Грин тим” из Новог Града, а присуствовали су и представници Градске управе, удружења “Дон” и “Русаг” и неформалне групе “Сачувајмо Поткозарје”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана