Приједор: Дан без аутомобила окупио пет стотина дјеце

Срна
Foto: Срна

ПРИЈЕДОР - У оквиру Европске седмице мобилности у Приједору је данас обиљежен Дан без аутомобила, за који је пријављено око 500 учесника, највећим дијелом дјеце из вртића и из нижих разреда основних школа, изјавио је начелник Одјељења за културу, међународну сарадњу, спорт и невладине организације Александар Миљешић.

Он је навео да град Приједор сваке године од 16. до 22. септембра обиљежава Европску недјељу мобилности, водећу кампању Европске комисије за подизање свијести о одрживој урбаној мобилности.

“Циљ ове активности је да се промовише промјена понашања у корист активне мобилности, јавног превоза и других чистих, еколошких, прихватљивих и интелигентних транспортних рјешења. Овђе смо да сви заједно пошаљемо једну заједничку поруку свима да приликом одлуке о начину путовања размисле о избору превозних средстава који доприносе и очувању животне средине, али који могу и да направе одређене уштеде у буџетима грађана”, рекао је Миљешић новинарима у Приједору.

Никола Торбица из Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске рекао је да је циљ да се људима прикаже да се може кретати и без аутомобила, да треба смањити употребу аутомобила, нарочито у градовима, те да се користе алтернативна превозна средства.

Он је навео да постоји и едукативни аспект ове манифестације, да се дјеца уче да се безбједно понашају у саобраћају и као пјешаци и као бициклисти.

“Када на том узрасту стекну добре навике у саобраћају, биће послије и бољи возачи”, додао је Торбица.

Јелица Лубура из Ауто-мото савеза Републике Српске рекла је да се ова манифестација обиљежава 20 година на подручју Српске и да мото овогодишње манифестације указује на потребу да у градовима и општинама у којима постоје заједничке јавне површине оне буду приступачне за све.

“Првенствено се ставља акценат на бициклизам и на пјешачење. Када постоји довољно великих површина, биће свакако и више учесника у саобраћају који ће користити те површине”, додала је Лубура.

Данас од 11.00 до 13.00 часова центар града био је затворен за саобраћај моторних возила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана