Приједлог допуне закона о спорту није усклађен са Уставом

Srna
Foto: Agencije

САРАЈЕВО- Уставноправна комисија Представничког дома није утврдила да је Приједлог закона о допунама Закона о спорту у БиХ, чији је предлагач посланик Денис Звиздић, усклађен са Уставом и правним системом БиХ, нити је подржала принципе овог приједлога закона.

Током расправе о Приједлогу закона о допунама Закона о спорту у БиХ, члан Комисије Небојша Радмановић указао је да је у Уставу БиХ тачно набројано шта се финансира на нивоу БиХ, напомињући да спорт није поменут.

Допунама Закона о спорту које је предложио Звиздић предвиђа се формирање фонда за изградњу реконструкцију и одржавање спортских објеката у БиХ, као и финансирање припрема спортиста за наступе на такмичењима.

Уставноправна комисија утврдила је усклађеност са Уставом и правним системом БиХ, те подржала принципе Приједлога закона о измјени Закона о застави у БиХ, чији је предлагач посланик Денис Звиздић.

Против принципа Приједлога закона о измјени Закона о застави БиХ гласали су посланици из Републике Српске Небојша Радмановић, Обрен Петровић и Милан Петковић.

Звиздић је, образлажући овај приједлог закона, указао да се његовим усвајањем спроводи одлука Уставног суда БиХ и уклања синтагма "заједничке институције" из овог законског акта.

Радмановић је током расправе указао да би требало сачекати да се Савјет министара изјасни о овом законском акту, због чега није спреман да подржи принципе.

Комисија је утврдила усклађеност са Уставом и правним системом БиХ и за Приједлог закона о граничној контроли, којег је, у коригованом тексту и по скраћеном законодавном поступку, предложио Савјет министара.

Представник Министарства безбједности у Савјету министара Јелена Савић је у образложењу навела да је ријеч о усклађивању постојећег закона са конвенцијама ЕУ.

У вези са Захтјевом Уставног суда БиХ за давање одговора о Захтјеву за оцјену уставности одредаба Пословника Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ - Уставноправна комисија је констатовала да је Пословник донесен у складу са Уставом БиХ.

На данашњој сједници усвојен је и Оријентациони план рада Уставноправне комисије Представничког дома за 2023. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана