Прихваћени захтјеви за утврђивање повреде националних интереса бошњака

Срна
Прихваћени захтјеви за утврђивање повреде националних интереса бошњака

БАЊАЛУКА - Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске утврдило је да су прихватљиви захтјеви Клуба делегата бошњачког народа у Вијећу народа Српске за утврђивање повреде виталног националног интереса конститутивног бошњачког у Закону о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма, као и у појединим одредбама Закона о основном васпитању и образовању.

Из Вијећа је саопштено да су захтјеви прихватљиви с обзиром да је спроведена процедура за законе који се односе на витални национални интерес сагласно Амандману 82 на Устав Републике Српске, којим је допуњен члан 70 Устава, као и да су испуњене остале процесне претпоставке за мериторно одлучивање о овим захтјевима.

Вијеће ће, како се наводи, мериторну одлуку о захтјевима донијети у Уставом одређеном року у наредних мјесец дана.

Предмет данашњег одлучивања Вијећа било је питање прихватљивости захтјева Клуба делегата бошњачког народа у Вијећу народа Републике Српске за утврђивање повреде виталног националног интереса конститутивног бошњачког у Закону о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма, као и у појединим одредбама Закона о основном васпитању и образовању, а које законе је Народна скупштина Републике Српске изгласала на сједницима одржаним 31. маја и 1. јуна, односно 23. јуна текуће године.

Вијеће је расправљало о прихватљивости наведених захтјева, односно о постојању услова за мериторно одлучивање о томе да ли је оспораваним законима дошло до повреде виталног националног интереса бошњачког народа.

Народна скупштина усвојила је Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма, којим се уређује систем заштите, очувања и начин коришћења језика српског народа и ћириличког писма у Републици Српској, те нематеријалног културног насљеђа, као и Закон о основном васпитању и образовању, чији је циљ подстицање цјеловитог и хармоничног развоја ученика у складу са способностима стицањем оперативних и Функционалних знања.

Ови закони нису ступили на снагу јер их оспоравају делегати Бошњака у Вијећу народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана