Приче са високих планина: Марко Столић успјешно завршио “Challenge 2000+”

ГС
Приче са високих планина: Марко Столић успјешно завршио “Challenge 2000+”

Планинарски водич и дугогодишњи планинар, члан ПУ „Абонос“ Бања Лука, Марко Столић недавно је успјешно завршио тзв. Челенџ 2000+ односно попеo се на 78 врхова изнад 2.000 метара надморске висине. Ради се о све популарнијој „дисциплини“ међу планинарима, освајања врхова преко 2000 метара надморске висине.

Марко каже да је први пут за овај изазов чуо 2020. године и на наговор доброг пријатеља Александра Балабана, покренули су заједничко истраживање и припреме. Иначе у Босни и Херцеговини постоји 78 врхова преко 2000м који су распоређени на 12 различитих планина.  Изазов освајања планина преко 2000 испуни се након што се усликате  на врху планине поред карактеристичне тачке за тај врх, а потом фотографију пошаљете на интернет станицу planinarenje.ba.

Марко и Александар су након истраживања бх. планина кренули у реализацију плана у мјери у којој су им обавезе дозвољавале с обзиром на то да су и водичи у једном од најмасовнијих друштава у Републици Српској.

Што се тиче самих припрема Марко каже да за изазов освајања високих планина за њега није било неких посебних припрема обзиром на искуство и велики број планина које је већ походио. Ипак, да се одлучи на испуњавање овог необичног изазова било је потребно воље и мотива, а он је мотив пронашао једноставно у уживању у природи и истраживању наших планина.

Марко је тако походио Маглић, Волујак, Зеленгору, Лелију, Љубишњу, а током свог љетњег изазова упознао је и планине као што су Прењ, Вран, Враницу, Чврсницу, Цинцар, Трескавицу и Бјелашницу. Ипак каже и за њега је као и за многе планинаре код нас Маглић као највиши врх и један од најљепших.

Иначе, основни критеријум да би неки врх био дио Челенџ 2000+ јесте тригонометријска ознака са надморском висином на карти. Наравно постоји више врхова који прелазе надморску висину од 2000 метара, али ако не испуњавају овај услов нису дио Изазова 2000+. Исто тако некад је тригонометријска ознака постављена на врх који није највиши у гребену тако да то може бити мало збуњујуће јер треба попети онај мало нижи врх. На изазов се може пријавити сваки планинар. Не треба испуњавати никакве посебне услове о територији на којој живите, годинама, планинарском стажу и слично.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана