Преживјели свједоци злочина у Јошаници вјерују у овоземаљску правду

Срна
Преживјели свједоци злочина у Јошаници вјерују у овоземаљску правду

ФОЧА - Свједок злочина у Јошаници Душанка Лаловић, која се као секретар општинске Организације породица погинулих у Фочи пуне три деценије бори да се процесуирају почионици, каже да је вијест о хапшењу осумњичених за овај масакр, у којем је на Никољдан 1992. године убијено 56 Срба примила са помијешаним осјећањима, али да, ипак, вјерује у овоземаљску правду.

Лаловићева, која се дјевојачки презивала Вишњић, рекла је Срни да вјерује да ће убице јошаничке дјеце, жена и стараца коначно бити кажњени за своја злодјела.

"Сјећања не пролазе. Сјећам се свега што се десило тог дана, били су криви само зато што су Срби и што су славили своју славу. Иако су прошле три деценије, прве су оптужнице, чекамо овоземаљску правду", рекла је дрхтавим гласом Лаловићева.

Она је као осамнаестогодишња дјевојка самим чудом преживјела овај злочин у којем су убијени њен отац Томо Вишњић и бројна родбина.

У освит зоре на Никољдан, 19. децембра 1992. године, припадници војске која је себе називала Армијом БиХ ушли су из правца Горажда десном обалом Дрине у залеђе српских положаја и, палећи све пред собом, на кућном прагу док су се спремали да сломе славски колач, масакрирали српске жене, старце и дјецу.

Десетак заселака Горње Јошанице у општини Фоча избрисано је са географске карте, попаљене су, не само куће, већ и помоћни објекти, уз нејач убијана је и стока, а гдје су то стигли, злочинци су чак посјекли и стабла воћака.

Убијено је 56 мјештана, а многи од њих на језив начин, одсијецањем дијелова тијела.

Међу жртвама била је 21 жена и троје дјеце, која су претходног дана са родитељима дошла из Фоче да на селу дочекају Светог Николу.

Убијени су десетогодишња Драгана Вишњић, њен три године млађи брат Дражен и двогодишња Данка Тановић.

Драгана и Дражен страдали су заједно са мамом Олгом /31/, татом Драгољубом /39/, стрицем Миланом /33/, баком Зорком /64/ и дједом Вукадином Вишњићем /64/.

Уз двогодишњу Данку Тановић, убијени су и њена мајка, бака, прабака, тетка и ујак.

Данкина мајка Зора Вишњић имала је 22 године, а страдали су и двије године старија њена сестра Ранка и двадесетогодишњи брат Влатко Вишњић, њихова мајка Гоја /44/ и Гојина мајка Стојка /64/.

Убијено је 16 Вишњића, девет чланова фамилије Кулић, по пет у фамилијама Грујичић и Благојевић, затим четворо Давидовића, по троје Јегдића, Пљеваљчића и Стојановића, двоје Мићевића и Ивановића, те по један члан из породица Шкипина, Стевановић, Јагодић и Тановић.

Општинска организација породица заробљених и погинулих бораца Фоча обиљежиће ове седмице 30 година од страдања невиних цивилних жртава у Јошаници на Никољдан 1992. године.

У четвртак, 15. децембра у 12.00 часова, у холу Средњошколског центра у Фочи биће отворена изложба ликовних и литерарних радова.

Дан касније, у петак 16. децембра, у амфитеатру Средњошколског центра биће одржана академија "Никољданске сузе на путу до истине" која почиње у 12.00 часова.

Посјета гробљу планирана је на Никољдан, 19. децембра у 11.00 часова.

Шест ухапшених на подручју Сарајева и Горажда под истрагом су због ратног злочина почињеног у селу Јошаница код Фоче у децембру 1992. године, када је убијено 56 жртава српске националности, претежно цивила, међу којима је било и жена и дјеце, саопштило је Тужилаштво БиХ.

Осумњичени се терете да су као команданти и припадници Вишеградске бригаде такозване Армије БиХ учествовали у нападу на село и почињењу злочина над становништвом. Жртве су, како наводи Тужилаштво, након злочина пронађене и идентификоване.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана