Превозници у БиХ ће добити више ЦЕМТ дозвола, али недовољно да буду конкурентни

Срна
Превозници у БиХ ће добити више ЦЕМТ дозвола, али недовољно да буду конкурентни

САРАЈЕВО - Превозницима у БиХ у наредној години биће на располагању 1.726 ЦЕМТ дозвола, што је више за 288 у односу на број ових дозвола у 2022, али предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт Републике Српске Никола Грбић сматра да то још није близу задовољавајуће квоте дозвола које треба да посједују Министарство саобраћаја и веза Српске или Министарство транспорта и комуникација у Савјету министара.

- Добро је што су повећање квоте ЦЕМТ дозвола у БиХ и Републици Српској, али далеко смо још од нормалне квоте ЦЕМТ дозвола како би превозници могли да раде и да буду конкурентни превозницима из окружења - рекао је Грбић Срни.
Грбић појашњава да би превозници могли сасвим нормално да раде, као што је то у земљама у окружењу у Србији, Словенији, Хрватској, Црној Гори, један превозник који посједује један камион који задовољава стандарде ЕУ може и има право да добије једну ЦЕМТ дозволу.
-То није случај у БиХ, која је једина земља у окружењу која је увела нека правила за која му никада није јасно зашто и због чега. Превозник да би добио ЦЕМТ дозволу мора имати пет или шест евро шестица и то је непојмљиво и несхватљиво - закључио је Грбић.
Број италијанских ЦЕМТ дозвола повећан је за 40, а број дозвола за остале земље за 24,  саопштено је из Спољнотрговинске коморе БиХ.
Министарство комуникација и транспорта у Савјету министара објавило је на својој службеној страници Одлуку о утврђивању годишњег контингента ЦЕМТ дозвола за 2023. годину. Одлука је доступна ОВДЈЕ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана