Превозници траже укидање акциза, путарине и смањење ПДВ-а

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Удружења превозника у међународном и међуентитетском друмском превозу путника при Спољнотрговинској комори БиХ обратиће се Савјету министара БиХ и Управном одбору Управе за индиректно опорезивање БиХ /УИО/ са захтјевом да се превозницима укину акцизе, путарина за изградњу ауто-путева и да се уведе диференцирана стопа ПДВ-а за превоз путника.

Предсједник одбора Удружења превозника у међународном и међуентитетском друмском превозу Дејан Мијић рекао је новинарима након састанка удружења са члановима УИО БиХ да је конципиран захтјев за укидање акциза које превозници плаћају приликом набавке горива за аутобусе у износу од 30 фенинга за литру горива.

Мијић је појаснио и да превозници захтијевају да се укине и путарина која се наплаћује за изградњу ауто-путева, јер већина возила путничког превоза не користи ауто-путеве.

"Овим би се дошло у повољнију позицију за рад и пословање наших предузећа, као и за смањење цијене карата путницима", рекао је Мијић.

Он је навео да су превозници претрпјели огромне губитке због пандемије вируса корона, те да сада трпе губитке због пораста цијене нафте и плина.

"Трпимо огромне губитке и једноставно се доводи у питање опстанак ових предузећа", рекао је Мијић и додао да би то изазвало веће посљедице по економију БиХ.

Мијић је навео да су губици предузећа који послују у овом сектору милионски због свеопште ситуације у свијету, али да су мјере које су спровеле ентитетске владе олакшале пословање.

"У Федерацији БиХ /ФБиХ/ су те мјере још на снази. Упутили смо захтјев Влади Републике Српске да се одобри нова транша помоћи у виду пореза и доприноса за одређен број мјесеци", рекао је Мијић.

Он је напоменуо да је погубно што је у посљедње двије године заустављен развој у овом сектору и што се дошло у ситуацију да су возила све старија и да је потребно више улагања у њих.

Шеф Сектора за порезе УИО Седин Мешиновић рекао је да је УИО само извршни орган за извршење свих законских прописа и политику индиректног опорезивања коју утврди Савјет министара, односно кроз измјене закона донесе Парламентарна скупштина БиХ.

"Проблематика друмских превозника је прича која је актуелна већ три године. Данас смо на састанку рекли које су то процедуре и на који начин можемо доћи до евентуалне измјене прописа", рекао је Мешиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана