Превирања о називима "Бошњак" и "Босанац": Игра ријечи ради манипулације

Срна
Превирања о називима "Бошњак" и "Босанац": Игра ријечи ради манипулације

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Називи "Бошњак" и "Босанац" историјски, суштински гледано, немају никакву разлику јер и један и други подразумијевају територијалну одредницу за људе који живе на простору некадашње средњовјековне, српске државе Босне, а сва превирања око овог питања представљају приземну игру ријечи у сврху манипулације, сматра историчар Лазар Шкобо.

Шкобо је појансио да је циљ да се од ових ријечи покуша образовати етничко име за овдашње муслимане.

"Зашто је деведесетих година политички врх муслимана одабрао назив `Бошњак`? Због тога што су босанство и Босна били дубоко укоријењени унутар српске националне културе, па је било потребно да се словним играма, користећи се тадашњом непажњом Срба, покуша у догледно вријеме доћи до назива `Босанац`, као националног имена једног народа", изјавио је Шкобо Срни.

Шкобо је рекао да се при томе мора нагласити да ово изокретање чињеница није нимало безопасно јер је крајња намјера да се нелигитимним присвајањем ријечи искаже претензија на читаву Босну, водећи се лукавом логиком да би Босна онда припадала том илузорном "босанском народу".

"Ми Срби о овом питању морамо показати пуну одговорност, не смијемо дозволити да они који су у 40 година три пута мијењали национални назив утичу на судбину нас, као једног од народа са најстрадалнијом историјом у Европи", указао је Шкобо.

Предсједник БАНУК-а Суад Куртћехајић недавно је рекао "ако историчари не оспоре или потврде да се босански муслимани нису никада идентификовали са називом `Бошњак` до 1993. године онда ће се бошњаштво срушити као кула од карата".

"Волио бих да ставимо тачку на питање нашег назива `Бошњак` и да окончамо полемику по друштвеним мрежама. Зато позивам све универзитетске професоре, историчаре, специјалисте за период Босне под Османлијама и Аустроугарском да изађу у јавност и изнесу јасне доказе о томе да ли смо се ми /мислим на босанске муслимане/ икада од доласка Османлија идентификовали са именом `Бошњак`", навео је Куртћехајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана