Прерасподјела радног времена спас од врућине

Јана Кезић
Прерасподјела радног времена спас од врућине

БАЊАЛУКА - Током врућина које су најављене за наредни период у Српској најугроженији су радници који раде на отвореном, јер топлотни талас може озбиљно утицати на њихово здравље, због чега надлежни апелују на послодавце да услове рада прилагоде временским приликама.

У Инспекторату РС кажу да питање рада на отвореном у Српској није законски прецизно дефинисано. Појаснили су да из подручја заштите на раду нису прописани минимални захтјеви у погледу услова рада радника на отвореном, у неповољним микроклиматским условима, које би послодавци требало да осигурају у циљу заштите здравља и безбједности радника. Проблем јесте то, како наводе, што није прописано ни при којим би условима послодавци требало да обуставе радове.

- С обзиром да у љетним мјесецима радници који обављају послове на отвореном, попут грађевинарства, раде у неповољним условима, апелујемо на послодавце да прерасподјелом радног времена заштите оне који су изложени сунцу и високим температурама - казали су у Инспекторату РС.

 

Олакшати рад у екстремним условима

Препоруке бањалучког Дома здравља за понашање током врућина:

- пити довољно текућине

- туширати се или купати у млакој води

- јести чешће мале и што течније оброке

- избјегавати боравак на директном сунцу од 10 до 17 часова

- носити лагану, широку, свијетлу одјећу од природних материјала

- редовно користити средства са заштитним фактором

- расхладити простор у којем се борави

- избјегавати путовања у најтоплијем дијелу дана

Додали су да је Законом о раду дефинисана могућност да се, ако природа и потребе посла захтијевају, пуно радно вријеме на појединим радним мјестима може прерасподијелити.

- У овим случајевима инспекција рада контролише да ли је послодавац који је извршио прерасподјелу радног времена исту извршио у складу са Законом о раду, којим је за послодавце који прекрше закон прописана казна у износу од 2.000 до 12.000 КМ - навели су у Инспекторату РС.

Предсједница Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности РС, Драгана Врабичић рекла је за “Глас Српске” да се ова прича потеже сваке године и то у периоду када већ наступе велике врућине.

- Нажалост, законом није уређено које су то високе температуре када би требало да се обуставе радови на отвореном. Због тога апелујемо на свијест послодаваца, да у договору са радницима изврше прерасподјелу радног времена - казала је Врабичићева.

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС би, како каже, требало прописати које су то тачно високе температуре, када би радници требало да се склоне са врућине, јер то сада зависи од воље послодаваца.

- У том случају би се и сами послодавци брже снашли, те би било лакше извршити саму прерасподјелу. Ово је заиста велики проблем, јер људи постану деконцентрисани и онда може доћи и до несрећа - рекла је Врабичићева.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС, Саша Тривић је рекао да послодавци не би требало да раднике тјерају да раде на високим температурама.

- Увијек је тешко радити на отвореном, али упркос свему постоје одређени послови који се морају обављати, а послодавци би требало да воде рачуна да у екстремним условима радницима олакшају рад - рекао је за “Глас” Тривић.

Један од грађевинаца, који није желио да му објавимо име, каже да је веома тешко радити на високом температурама.

- Посао је тежак сам од себе, али је по овој врелини дупло тежи. Да не правимо чешће паузе и да није хладне воде, не би се могло издржати - каже он.

Да високе температуре угрожавају здравље потврђују у здравственим установама. Руководилац Хитне службе у Требињу, Марко Паовица каже да је протеклих дана благо повећан број пацијената, који долазе на прегледе због симптома врло често повезаних са сунчаницом.

- Долазили су углавном старији пацијенти, а претежно је ријеч о блажим симптомима, попут главобоље, вртоглавице, убрзаног пулса, те суве коже - рекао је Паовица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана