Преписка у "Вибер" групи изазвала панику, нема разлога за бригу!

Јана Кезић
Foto: Дражан Оскар Подеровић

БАЊАЛУКА - Социјални радници и полиција истражиће детаље случаја у бањалучкој Основној школи "Георги Стојков Раковски" и разговарати са дjeчаком који је наводно направио списак за ликвидацију, попут случаја у београдској школи "Владислав Рибникар", а који се и раније у више наврата понашао непримјерено.

До тада надлежни увјеравају уплашене родитеље да нема мјеста паници, те наглашавају да је прича пренапухана.

У  овој школи данас је одржан и састанак представника Полицијске управе Бањалука, представника школе, али и савјета родитеља наведене школе, као и Центра за социјални рад Бањалука. 

Директорица Центра за социјални рад Ирена Јолџић каже да никаквог списка није ни било, те истакла да опасности у школи нема. 

- Ученик Основне школе "Георги Стојков Раковски" у Бањалуци који је наводно направио списак за ликвидацију попут случаја у београдској школи "Владислав Рибникар", није регистрован у систему бањалучког Центра за социјални рад, али ће са родитељима бити позван на разговор - рекла је Јолџићева.

Што се тиче Наставничког вијећа, како каже, они су им рекли да су због проблема у понашању дјетета које не поштује ни наставнике ни ученике организовали раније састанак, невезано за овај случај. Према њеним ријечима, родитељи су између себе направили велику панику због група на "Виберу" у којима се ширила информација да наводно постоји списак за ликвидацију и снимак, те додала да у овој школи нема никакве опасности и одмазде.

- То је један вид неприлагођеног понашања дјечака основне школе који је у пубертету -  оцијенила је Јолџићева.

Начелник Одјељења за општи криминалитет у Полицијској управи Бањалука Синиша Којдић рекао је да нема мјеста за панику, те нагласио да се мора узети у обзир да је ријеч о дјетету које је сада угрожено због чега се сви морају суздржати од непримјерених коментара. Он је навео да бањалучка полиција од почетка школске године прати кретања у школи захваљујући школским полицајцима и патролама, а у току је и кампања спречавања вршњачког насиља.

- Позивамо родитеље да дјецу пусте да иду у школу, да се не диже паника без икакве потребе. Полиција ће радити и даље на расвјетљавању свих чињеница овог догађаја- поручио је Којдић. Додао је да ће Одсјек за високотехнолошки криминалитет утврдити када је настала спорна игрица која се појавила на друштвеним мрежама. Којдић је навео да полиција не располаже информацијом да је постојао списак за ликвидацију, да је о свему обавијештено тужилаштво, те истакао да је ријеч о осјетљивим категоријама због чега се не смију откривати детаљи док се не утврде све чињенице.

Директорица ОШ "Георги Стојков Раковски" Ивана Љубојевић за "Глас Српске" је потврдила да ће проблематични дјечак навјероватније бити премјештен у другу школу.

- Још ћемо преиспитати ту одлуку, али ће највјероватније бити тако. Ипак треба дијете заштити на неки начин, али морамо одржати Наставничко вијеће, те се морам конслутовати са правником шта су моја права и обавезе – рекла је Љубојевићева. Истакла је да никакав списак није постојао, али ученик дијете са тешком животном причом у продици, те је до сада имао разне друге прекршаје, али све је под контролом педагога и психолога. 

-  Он се и раније непримјерено изражавао, вријеђао наставнике, псовао, "гуркао се". Снижено му је било владање на задовољава, али му је прије краја школске године одлуком одјељенског вијећа враћено на добро – казала је Љубојевићева и додала да је ученик у њихову школу дошао прије двије године. Истакла је да је ученик прије десетак дана ишао на психолошку процјену, гдје су љекари констатовали да он не показује никва драстична одступања од својих вршњака.

- Мајка је била у школи, а дијете је веома узнемирено. Најважније је да се сада сви смире и да он буде под контролом, те да му се помогне  - закључила је Љубојевићева.

Можда је тражио помоћ

Члан Савјета родитеља Бојана Малешевић сматра да је паника подигнута због погрешних информација, те истиче да ће требати више времена да се ситуација смири.

- Дефинитивно нема разлога за панику. Списак за који је речено да постоји - не постоји. Дијете је само изнијело неко своје мишљење. Можда је то био начин на који је он желио да потражи помоћ психолошке службе, других стручњака, наставника, професора -  рекла је Малашевићева. Према њеним ријечима, све надлежне институције су ту да прије свега помогну дјечаку, јер било које дијете не треба да се етикетира и ставља на зид срама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана