Преминуо Радислав Раде Брајовић

Срна
Преминуо Радислав Раде Брајовић

БЕОГРАД- Дугогодишњи главни и одговорни уредник "Вечерњих новости" Радисав Раде Брајовић преминуо је у Београду, након краће и тешке болести, саопштило је Удружење новинара Србије (УНС).

Брајовић је преминуо синоћ у 86. години.

Био је засигурно једно од најпрепознатљивијих пера "Вечерњих новости", а, између осталог, био је и стални дописник из Велике Британије, Индије и Кине. Радио је интервјуе са свјетским лидерима, међу којима су Индира Ганди и Нородом Сиханук.

Брајовић је рођен 23. новембра 1938. у селу Косићу код Даниловграда у Црној Гори, у сељачко-радничкој породици. По завршетку Више реалне гимназије 1957. године у Подгорици, преселио се у Београд гдје је јануара 1962. године дипломирао југословенску књижевност на Филолошком факултету.

У новинарству је од фебруара 1962. године до пензионисања у јулу 1999. године.

Радио је у "Борби" од 1962. до 1966. године, а потом у "Вечерњим новостима" прво као коректор, па сарадник и уредник више рубрика, стални дописник, те најдуже у историји "Новости" главни и одговорни уредник од новембра 1987. до новембра 1998. године.

Покренуо је више нових издања и листова, почео и издавање књига, оснивач је прве наше медијске Компаније "Новости" д.д., чији је био генерални директор.

Добитник је бројних новинарских награда "Светозар Марковић", "Димитрије Давидовић", више годишњих награда "Вечерњих новости" и награде за животно дјело "Слободан Глумац", а прошле године и УНС-ове награде за животно дјело, као и "Европског медијског Оскара".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана