Преминуо професор Драгомир Миличић

ГС
Foto: Срна

Пензионисани професор Машинског факултета Универзитета у Бањалуци Драгомир Миличић преминуо је јуче у 86. години.

Рођен је 21. новембра 1937. године у Доњем Раковцу, на територији Маглаја.

Средњу техничку школу завршио је у Бањалуци 1957. године, а Машински факултет Универзитета у Београду 1962. Магистрирао је и докторирао на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду из области парних котлова. Одбранио је тезу докторског рада под називом "Вредновање утицајних фактора на температуру пламена примјеном модификованог зоналног прорачуна ложишта парних котлова".

Постигао је значајне резултате током свог дугогодишњег рада у енергетској привреди (пројектовање, изградња, пуштање у пробни погон и експлоатација термоенергетских постројења) и у научно-наставном раду на факултетима у Тузли и Бањалуци.

Први радни ангажман послије студија започео је у Творници "Натрон" Маглај 1963. године, а затим од 1969. до 1975. године у Термоелектрани Тузла. У Термоелектрани Угљевик радио је од 1975. до 1993. године: на пројектовању, изградњи и увођењу у производњу ТЕ "Угљевик I", а касније и као генерални директор. Од 1981, поред рада у термоелектрани Угљевик, ангажован је и на Електротехничком факултету Универзитета у Тузли као наставник, а од 1986. године и као декан факултета.

Значајан допринос дао је оснивању Машинског факултета Универзитета у Тузли. Од 1993. године до 1997. радио у двојном радном односу у "Електропреносу" као савјетник за развој ЕЕС и на Машинском факултету Универзитета у Бањалуци као наставник. Од 1997. године радио је у дирекцији ЕРС на дужности директора за развој и инвестиције ЕРС. У заслужену пензију је отишао 2002. године, али је ангажовање наставио на Машинском факултету у Бањалуци и Савезу енергетичара Републике Српске.

Био је први предсједник Савеза енергетичара Републике Српске, те је дао значајан допринос у образовању енергетског кадра у Републици Српској.

Као аутор или коаутор објавио је четири монографије, од чега су двије универзитетске националног значаја. Објавио је више од 50 научних и стручних радова у часописима, публикацијама и на научно-стручним скуповима.

Повељом из 2011. године изабран је за иностраног редовног члана Инжењерске академије Србије. Добитник је бројних плакета, награда и признања.

Комеморација поводом смрти професора Миличића ће се одржати 27. јуна 2023. године у 11.00 сати у амфитеатру Машинског факултета Универзитета у Бањалуци, а сахрана истог дана у 13.30 часова на Новом гробљу у бањалучком насељу Побрђе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана