Премијера филма „Свједок“ у Мркоњић Граду

Г.С.
Foto: Г.С.

МРКОЊИЋ ГРАД - Историјско- документарни филм „Свједок“ о страдању српског народа током ратних дешавања деведестих година на простору бивше Југославије биће премијерно приказан у Мркоњић Граду.

Премијера ће бити одржана 28. јула од 18.00 часова у Културном центру „Петар Кочић“.

У снимању ове епске приче о страдању Срба и раду чувеног патолога Зорана Станковића, добровољно је учествовало више од 8.000 људи, а међу бројнима и становници Мркоњић Града.

Филм аутора Дениса Бојића рађен је у копродукцији Радио-телевизије Републике Српске и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

По ријечима режисера, овај филм представља својеврсну колективну исповијест српског народа о његовом страдању, те истовремено причу о човјеку који се игром судбине нашао у вихору ратних дешавања, човјеку који је радећи часно свој посао, на себе и кроз себе преузео свједочанство о ужасима рата.

Радећи на више од 50 масовних гробница широм бивше земље и обдукцију више од 7.500 страдалих жртава, Станковић је једина особа која је на овакав начин свједочила о размјерама страдања српског народа.

Филм „Свједок“ је сниман на локацијама пет масовних гробница - Мркоњић Град, Кравица, Брод, Јелачићи и Зворник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана