Премијера филма о ратном путу Прве бирчанске бригаде 18. и 19. маја

СРНА
Foto: СРНА

ШЕКОВИЋИ - Филм о ратном путу Прве бирчанске пјешадијске бригаде Војске Републике Српске /ВРС/ аутора и продуцента ЛЈубише Милутиновића, премијерно ће бити приказан 18. маја у Дому културе у Шековићима и 19. маја на Свечаној академији у оквиру програма обиљежавања 30 година од формирања ове бригаде.

Ово остварење посвећено је херојима Прве Бирчанске пјешадијске бригаде, њиховом ратном путу од 1992. до 1995. године, Шековићима као значајном мјесту регије Бирач, али и српском народу од Зворника до Пала, који је спас од прогона са својих огњишта нашао у Шековићима.

Милутиновић је изјавио је Срни да је на идеју Борачке организације Прве бирчанске бригаде Шековићи, у кратком временском периоду, урађен филм о ратном путу бригаде, у којем је све аутентично, онако како је стварно било, без накнадног паметовања.

"Шековићи су мјесто у коме сам живио, завршио основну и средњу школу, и прву ратну годину провео у овој бригади, што је за мене био довољан мотив и велики изазов да се у 40 минута, сажето, исприча прича о ратном путу бригаде и страдању српског народа, у зони њене одговорности", додао је Милутиновић.

Он је рекао да су му много помогли архива из рата, новине, видео и фотографије, које је сачувао, као и подршка још неколико бораца и команданта бригаде Светозара Андрића.

"У филму је видео материјал из ратног периода, велики број фотографија бораца ове бригаде, међу њима много оних који су дали своје животе за стварање Републике Српске и ту емоције прораде, јер на њима су моји школски другови, пријатељи, комшије, људи које сам познавао.Ово је филм који никога неће оставити равнодушним", додао је Милутиновић.

Милутиновић је навео да је Прва Бирчанска бригада у зони одговорности обухватала општине Зворник, Калесију, Шековиће, Власеницу, Милиће, Братунац и Сребреницу и да је зона одбране имала ширину и до 150 километара, што је изгледало као немогућа мисија.

"Из Бирчанске бригаде формирани су Зворничка пјешадијска бригада 2. јуна 1992. године, Братуначка пјешадијска бригада 14.новембра 1992. године, Самостални пјешадијски батаљон Скелани 14.новембра и Милићко–Власеничка лака пјешадијска бригада 16. јануара 1993.године", навео је Милутиновић.

Он је додао да се у филму помињу страдања цивила, пљачкање и паљење кућа у селима на подручју оптшина Сребреница, Братунац, Милићи и Власеница, уз подсјећање да је на Петровдан 1992. године у сребреничким селима Залазје и Сасе, као и братуначким селима Биљача и Загони страдало 69 српских цивила и војника.

Филм приказује и страдање у селу Подравање када су муслимани 24. септембра 1992. убили 32 српска цивила и војника, међу којима и седам жена и спалили 120 кућа и осталих привредних и помоћних објеката, а само два дана касније, 26. септембра на Рогосији, муслимански војници су свирепо убили 29. српских бораца.

Много је датума везано за Бирчанску бригаду, доста жестоких борби и страдања цивилног становништва у Бирчу, о којим би се могло причати мјесецима, сажето је у овом филму, али ништа мање нису значајни ни они датуми који нису споменути, а које народ Бирча никада неће заборавити.

У борби за одбрану српских територија у Бирчанској бригади су погинула 363. борца, а 851 је рањен.

За допринос у одбрани Бирча и других простора Републике Српске, Прва Бирчанска пјешадијска бригада 13. септембра 1996. године одликована је Орденом Немањића.

Највеће признање бригада је добила од народа Бирча, јер је са осталим јединицама Дринског корпуса одбранила Бирач и обезбиједила опстанак српског народа на вјековним огњиштима.

Борачка организација Прве бирчанске бригаде Шековићи наставља да његује и чува традицију ове поносне и славне бригаде, а ЛЈубиша Милутиновић кроз документарне филмове, изложбе фотографија насталих током рата и књигу "Памћење у сликама", да подсјети на страшне злочине који су се дешавали на овим просторима, а за које још нико није одговарао.

Филм ће премијерно бити приказан 18. маја у Дому културе у Шековићима са почетком у 20.00 часова. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана