Премијера документарног филма „Вукови са Вучијака“ у недјељу на РТРС-у

Срна
Премијера документарног филма „Вукови са Вучијака“ у недјељу на РТРС-у

БАЊАЛУКА- Документарни филм "Вукови са Вучијака", о првој добровољачкој јединици у одбрамбено-отаџбинском рату, премијерно ће бити емитован у недјељу, 13. фебруара на Радио-телевизија Републике Српске.

"Вукови са Вучијака" учествовали су у бројним акцијама – ослобађању Дервенте, пробоју Коридора, ослобађању Цера, Добор Куле, Модриче, Бијелог Брда, Кашића, биткама на Градачцу, Озрену и многим другим ратиштима.

За изузетне јуначке подвиге у оружаним борбама које представљају нарочит примјер јунаштва и служе као узор будућим генерацијама како се треба борити за Републику Српску, Вукви су, током рата, одликовани орденом Милоша Обилића, а у миру Карађорђевом звијездом Републике Српске првог реда.

Јединицом је командовао легендарни командант, поручник Вељко Миланковић који је такође одликован орденом Милоша Обилића.

Кроз батаљон је прошло око 700 бораца, од којих је 47 погинуло, а 180 рањено.

Жеља да се живи у слободи са својим народом, својом породицом и у својој држави створила је у околини Прњавора прву добровољачку јединицу у протеклом Отаџбинско-одбрамбеном рату "Вукове са Вучијака". Доказавши се борбама у Западној Славонији, на почетку рата, "Вукови" су израсли у елитну јединицу, објављено је на сајту Радио-телевизије Републике Српске.

"Вукови са Вучијака" су по наређењу генерала Момира Талића 22. јуна 1992. године, заслугама у ратним акцијама, формирани као Први ударни батаљон Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске, што је била велика част за припаднике те јединице.

Радио-телевизија Републике Српске у мају 2020. године ушла је у реализацију документарног филма "Вукови са Вучијака". Интервјуисана су 24 саговорника, већином припадници "Вукова".

Удружење "Вукови са Вучијака" са предсједником Славишом Миланковићем на челу пружило је несебичну помоћ екипи РТРС-а у припремању и реализацији филма.

Филм ће бити премијерно емитован 13. фебруара 2022. године у 20.10 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана