Преквалификацијом лакше до посла

Катарина Шапоња
Преквалификацијом лакше до посла

БАЊАЛУКА - Tехничар рачунарства и информационих технологија, техничар друмског саобраћаја, возач моторних возила, техничар електроенергетике те економски техничар, најпримамљивија су занимања полазницима у Центру за образовање одраслих.

Казала је ово директорица овог центра Сузана Кусовац Сладоје и додала како је недавно објављен конкурс за упис 23. генерације полазника формалног средњошколског образовања, преквалификације и доквалификације који траје до 6. септембра.

- Некада смо имали само девет занимања, а сада смо, у складу са привредом и потражњом, то проширили на 21. На тај начин наши суграђани и те како могу да изаберу оно што је потребно њима и тржишту - појаснила је Кусовац Сладоје.

Како каже, мушкарци највише интересовања показују за смјерове техничар друмског саобраћаја, возач моторних возила и царински техничар, док су жене више заинтересоване да се школују за економског техничара.

- Код нас се пријављују људи који нису стекли редовно средњошколско образовање, али и они који су завршили средњу школу, али желе да се преквалификују због промјена на тржишту рада - истакла је Кусовац Сладоје.

Додаје како Законом о образовању одраслих, свако ко има завршену основну школу може да упише средње образовање, преквалификацију или доквалификацију у овој установи.

-  Прије три године просјек година наших ученика био је од 35 до 56, али сада имамо много омладине којима животне прилике нису дозвољавале да заврше средњошколско образовање те желе да наставе гдје су стали - навела је она.

Према ријечима Кусовац Сладоје, скоро сви њихови бивши полазници успију пронаћи жељено запослење, што је, како наводи, и циљ овакве врсте образовања.

- Јавност мора да зна како средњошколско образовање одраслих није педагошко, већ андрагошко. Пунољетне особе на рад тјерају социјални статус, промјена на послу и боље могућности, док то није случај код малољетника - казала је она и додала да свако ко упише преквалификацију или доквалификацију већ зна који су му планови и тежи ка њима.

Сузана Кусовац Сладоје је нагласила како је важна воља и жеља полазника, а Центар за образовање одраслих је ту да пружа услуге и даје могућности, што грађани препознају.

 

Плаћање у ратама

Сузана Кусовац Сладоје је истакла да цијена школовања зависи од више фактора.

- Уколико сте, на примјер, уписали преквалификацију потребно је да донесете свједочанства завршних разреда те се по њима утврђују нови предмети које морате похађати и на основу тог броја се дефинише цијена - истакла је директорица ове установе.

Како каже, битна олакшица грађанима јесте то што имају могућност плаћања у ратама те како поједини полазници плаћају и по десет рата годишње.

- Сваки разред траје по три мјесеца, што је специфично, а ми имамо могућност да распишемо два до три конкурса годишње - истакла је Сузана Кусовац Сладоје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана