Предузети кораци ка трајном рјешавању проблема болнице у Приједору

СРНА
Предузети кораци ка трајном рјешавању проблема болнице у Приједору

БАЊАЛУКА - Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске упознато је о потреби реконструкције или изградње новог објекта Болнице "Др Младен Стојановић" у Приједору и предузети су кораци ка трајном рјешавању овог проблема, речено је Срни у министарству, након што су представници синдиката позвали надлежне да испуне обећање о реконструкцији зграде те здравствене установе.

Из Министарства подсјећају да је 21. септембра прошле године Влада Републике Српске прихватила информацију о иницијативи Болнице у Приједору за покретање активности за реализацију пројекта "Модернизација Болнице Др Младен Стојановић - санација и реконструкција постојећег објекта Ц, објекта психијатрије, изградња новог објекта за проширење постојећих капацитета и набавка нове медицинске и немедицинске опреме".

Према наведеном закључку Владе Републике Српске, Болница је задужена да изради идејни пројекат.

Како наводе из Министарства здравља претходно су писменим путем детаљно обавијестили Болницу о потребним процедурама и активностима у рјешавању евентуалне реконструкције или изградње нове болнице, са свим набројаним корацима које је потребно предузети ради трајног рјешења, те очекују да Болница извијести Министарство о предузетим корацима.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске подјећа да су крајем маја запримили обавијест од руководства те болнице и синдикалне организације у којем је наведен проблем дотрајалог крова, а у којем се спомиње и инцидент који се десио петнаест дана раније са продором воде у електроормар, што је, како је наведено у допису болнице, интервенцијом портира санирано.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске подсјећа на дужност руководства здравствене установе да организује рад и обезбиједи континуитет у пружању здравствене заштите за пацијенте.

Синдикати Болнице "Др Младен Стојановић" Приједор позвали су данас Министарство здравља и социјалне заштите, Владу и предсједника Републике Српске да испуне обећање да ће се реконструисати зграда ове здравствене установе која има регионални карактер и покрива око 150.000 осигураника.

Предсједник Струковног синидката медицинских сестара и техничара Ивана Давидовић рекла је да је ово апел радника да се испуни обећања, подсјетивши да је пожар у операционој сали у мају показао колики је ризик прокишњавања, да за вријеме свих већих падавина поплави сутерен и да не раде котлови за гријање.

Предсједник Удружене синдикалне организације доктора медицине и медицинских сестара и техничара болнице "Др Младен Стојановић" Давор Хрнић навео је да је хитна реконструкција неопходна. "Пацијенти трпе, ми трпимо. Ми смо при крају могућности и нешто се хитно мора урадити", рекао је Хрнић.

Директор болнице Андрија Вукотић рекао је Срни да је половином маја због обилних падавина продрла вода у електро-ормар, што је изазвало пожар. "До продора воде је дошло усљед дотрајалости крова који прокишњава већ 20 година. Пожар је брзом интервенцијом нашег запосленог ватрогасца - портира брзо угашен, а о свему је обавијештено Министрарство здравља 26. маја", навео је Вукотић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана