Предузећима у Српској на располагању 2,2 милиона КМ: Уштедом енергије до стабилног пословања

Анита Јанковић Речевић
Предузећима у Српској на располагању 2,2 милиона КМ: Уштедом енергије до стабилног пословања

БАЊАЛУКА - Микро, малим и средњим предузећима у Републици Српској на располагању је нешто више од 2,2 милиона КМ како би унаприједили енергетску ефикасност и тиме остварили уштеде, побољшали пословање и осигурали дугорочну одрживост.

Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске објавио је јуче јавни конкурс за додјелу бесповратних средстава у оквиру Пакета подршке Европске уније за ублажавање негативних посљедица енергетске кризе и подстицања енергетске транзиције код привреде на Балкану.

На конкурс се могу пријавити микро, мала и средња предузећа за пројекте попут обнове вањске столарије и постављање термоизолације, замјену система гријања и хлађења, као и унапређење енергетске ефикасности у производним процесима те код унутрашње расвјете.

- За предузеће у већинском власништву жена максималан износ додијељених бесповратних средстава је 50 одсто од укупне инвестиције са тим да не може бити већи од 50.000 КМ, док је минималан 10.000 марака. За остала предузећа је 45 одсто од укупне инвестиције, односно највише 45.000 марака. Исту суму новца требало би обезбиједити и привредници који се пријаве на конкурс - наведено је у конкурсу који ће бити отворен до расподјеле 2,290 милиона КМ колики је износ расположивих средстава.

Портпарол Привредне коморе РС Дејан Рауш каже за “Глас” да овај јавни конкурс, али и сви они који подстичу енергетску транзицију подржавајући микро, мала и средња предузећа и те како могу имати значајан утицај на привреду Републике Српске.

- Енергетска ефикасност има дугорочне економске и еколошке бенефите. Улагања у енергетску ефикасност могу довести до смањења трошкова енергије, побољшања пословања и дугорочне одрживости. Такође, бесповратна средства за наведене пројекте предузећима свакако могу осигурати и већу конкурентност - рекао је Рауш.

Директор Уније послодаваца РС Саша Аћић наводи за “Глас” како би домаће компаније требало да приступе реализацији уштеде енергије на разне начине.

- Важно је да привреда прати процесе везане за зелену енергију, у смислу квалитетнијег кориштења енергије. Ово је добар вид подршке, видјећемо колико предузећа ће се пријавити и искористити прилику. Свакако да би бесповратна средства требало да буду још већа - казао је Аћић.

Стамбени објекти

Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност расписао је јуче и конкурс за додјелу бесповратних средстава домаћинствима у Српској која планирају замјену вањске столарије, термоизолације или система гријања. Домаћинства могу рачунати на максималан износ од 50 одсто средстава укупне инвестиције, не више од 5.000 КМ. Новац, односно 5,80 милиона КМ биће додијељено из Пакета буџетске подршке ЕУ за ублажавање негативних посљедица енергетске кризе.    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана