Представници Владе Српске и послодаваца истакли заједнички циљ: Плате ће расти до десет одсто

Милијана Латиновић
Представници Владе Српске и послодаваца истакли заједнички циљ: Плате ће расти до десет одсто

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске креираће мјере како би реални сектор био растерећен кроз смањење пореза и доприноса, те парафискалних намета, чиме би било обезбијеђено око 80 милиона марака за раст плата од пет до десет одсто.

Истакао је то данас предсједник Владе РС Радован Вишковић на пословној конференцији "Изазови и будућност пословања" коју је у Банском двору у Бањалуци организовала Унија удружења послодаваца РС уз финансијску подршку Европске уније. Вишковић је казао да Влада има изузетну сарадњу са социјалним партнерима, те да ће тако и остати.

- Уз Владу би и пословна заједница требало да из резерви и добити издвоји дио средстава за повећање плата - истакао је Вишковић.

Нагласио је да је неопходно јачати образовни систем и школовати кадрове који су потребни привреди.

- У Српској око 120.000 радника прима плату од 600 КМ, што није реално. Значајан број људи пуно више новца добије на руке, што мора бити ријешено, а за сваку браншу би требало да буде прописана минимална плата за плаћање пореза и доприноса и на томе ћемо радити идућих мјесеци - истакао је Вишковић. Најавио је и да ће Влада формирати дирекцију за инвестиције која би била сервис инвеститорима и која ће директно сарађивати са свима који желе да покрену пословање у Српској.

- Поента је да инвеститор на једном мјесту добије све информације. На тај начин биће смањени проблеми у локалним заједницама у вези са потребним дозволама и папирима - рекао је Вишковић.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић истакао је да се пословна заједница суочава са недостатком радне снаге, те проблемима у вези са технолошким развојем и образовним системом.

- За сваки од ових проблема Влада је пронашла неко од рјешења, што је изузетно значајно. Заједно желимо да створимо још повољнији пословни амбијент и креирамо квалитетне мјере у програму економских реформи - рекао је Тривић. Он је истакао да ће се наредне године још интензивније радити на рјешавању проблема у реалном сектору.

- Влада ће се одрећи одређеног дијела новчаних средстава, што би значило повећање плата од 18 до 25 КМ. Очекујем да и послодавци издвоје још оволико за повећање плата, што је важно ако се узме у обзир да инфлација расте - казао је Тривић.

Конференција, која је окупила привреднике, представнике Владе и бројне госте, организована је у склопу активности на изради програма економских реформи Српске за период 2022-2024. године. Основни циљ заговарачких политика Уније јесте смањење збирне стопе доприноса са 32,8 на 31 одсто уз неопорезиви дио дохотка на нивоу од 700 марака, а осим тога и смањење и укидање комуналне таксе, као и укидање накнаде за промјену намјене пољопривредног у грађевинско земљиште.

Награде најбољима

У Унији удружења послодаваца РС истичу да заједно са Владом Српске усмјеравају активности ка сузбијању неформалне економије, те да настоје у први план истаћи послодавце који се издвајају по пореској дисциплини. Тако су и ове године награђени најбољи порески обвезници. У сектору металске и електро индустрије награда је додијељена компанији "Калдера" из Лакташа. Директор те компаније Саво Минић рекао је за "Глас Српске" да производња, стварање нове вриједности и извоз доприносе повећању БДП-а, стандарда и расту потрошње.

- Одговорне компаније треба да се нађу међу приоритетима Владе када је ријеч о фискалној и монетарној помоћи. "Калдера" је повећала број запослених за 28 одсто у протеклих годину дана. Нова запошљавања подразумијевају већу потрошњу, тако да ће и фризер и обућар имати коме да продају услугу и производ и тај круг треба да буде јасан, а не зачаран и то је будућност Српске. "Калдера" и све фирме које су поменуте на овој конференцији стварају нову вриједност, извозе и утичу на раст БДП-а. Све оно што се издваја као помоћ таквим фирмама враћа се у буџет кроз порезе и доприносе - истакао је Минић.

Плакета за одговорног пореског обвезника у сектору телекомуникација и информационе технологије уручена је генералном директору "м:тела" Јелени Триван која је истакла да су са доласком новог менаџмента акције ове компаније порасле за 12 одсто на Бањалучкој берзи.

- Порасло је и наше пословање, захваљујући и повољној пословној клими у Српској. Постоји предрасуда да у Српској владају неповољне економске околности и да то није право место за инвестирање. Међутим, Република Србија је управо овде инвестирала и наша инвестиција се показује као добар бизнис који доноси користи и Српској и Србији, којој плаћамо дивиденду. Све олакшице које Влада РС чини нама као послодавцу омогућавају да будемо највећи порески обвезник не тако што нам се повећавају намети, него што нам се повећава профит - рекла је Триванова.

Признање су добиле и компаније из Бањалуке Уникредит банка, "Бањалучка пивара", "Хемофарм", "Молсон Корс", "Меридијан", "Целекс" и "DWELT", те "Арселор Митал" Приједор, "Санино" Дервента, "ПМП Јелшинград-фабрика машина" Градишка, "Алумина" Зворник, "Херцеговинапутеви" Требиње, "Термаг" Рогатица и "Експорт сити" Прњавор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана