Представници медија и НВО са Стевандићем: Новинарима мјесто у редакцији, а не у затвору

ГС
Представници медија и НВО са Стевандићем: Новинарима мјесто у редакцији, а не у затвору

БАЊАЛУКА – Новинарима је мјесто у редакцији, а не у затвору, порука је коју су представници медија и НВО упутили предсједнику Народне скупштине (НС) РС Ненаду Стевандићу, током састанка на коме је кључна тема била криминализација клевете у Републици Српској.

Синиша Вукелић, предсједник Клуба новинара Бањалука рекао је да је позив од предсједника парламента Српске стигао након што су невладине организације имедији  недавно у НС РС предале декларацију „Заједно против ограничавања права и слобода“, којим се изражава забринутост по питању најава надлежних из Републике Српске о измјени Закона о клевети, чиме би новинари били угрожени.

Вукелић је истакао да су на састанку поновили да новинари не желе да се ово питање уведе у било какву јавну расправу.

„Не требамо уопште причати о криминализацији клевете, нити било каквим другим условима гдје би новинари могли завршити у затвору. Поновили смо ставове да новинарство није злочин. То се тиче свих других закона који су везани за ово поље. Похвално је што нас је господин Стевандић позвао на разговор, али је рекао да он засад не зна ништа о закону, да не зна да постоји текст. Он је апеловао да се о свему разговара, али није конкретно рекао да ли је он за овај закон или не“, појашњава Вукелић.

Он истиче да медијска заједница, уз подршку других невладиних организација остаје при ставу да би било какав закон којим би ограничио рад новинара, уствари угушио слободно новинарство.

„То би било усмјерено против квалитетног новинарства. Поручили смо да сви аргументи који долазе од стране власти у Републици Српској у претходном периоду, а који кажу да је циљ закона да се боре против лажних вијести, нису добар начин и добри механизми борбе против тога. Нагласили смо, да ако заиста желе да уведу промјене, оне морају бити у потпуно супротном правцу, а то је доношење бројних других закона који ће повећати казне за нападаче на новинаре, који ће подићи медијску писменост у Српској и деполитизовати јавне сервисе, а такође побољшати и Закон о слободи приступа информацијама“, рекао је Вукелић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске др Ненад Стевандић казао је након састанка да поменути закон или било шта слично не постоји у скупштинској процедури, те да ће кад такав закон буде ушао у процедуру,  јавност бити благовремено обавјештена, преносе Независне.

Поред Стевандића, представници новинара очекују да их по истом питању саслушају и премијер Српске Радован Вишковић, као и министар правде РС Милош Букејловић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана