Представљени резултати кампање "Стоп шверцу", додијељена признања новинарима

М. Л.
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Кампања "Стоп шверцу", која има за циљ да сузбије црно тржиште дувана и дуванских производа у БиХ даје резултате, а то потврђује и податак да је за осам мјесеци ове године издато 171 милион акцизних маркица за паклице цигарета што је за 32 одсто више него у истом периоду лани.

Истакао је то данас начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу у Управи за индиректно опорезивање ( УИО) БиХ Ратко Ковачевић, представљајући резултате кампање "Стоп шверцу" додавши да је УИО у току камање одузела робу укупне вриједности 5,2 милиона КМ, од чега се само на дуван и дуванске прерађевине односи милион КМ.

Ковачевић је напоменуо да је УИО од 28. маја у оквиру кампање "Стоп шверцу" до сада запримила 227 квалитетних позива грађана, као и 87 вибер порука на основу којих су остварени ови значајни резултати.

Према његовим ријечима, грађани могу и даље достављати информације о нелегалној продаји дувана и дуванских прерађевина на отворену линију 080 02 06 07, као и на вибер број 065/355-155.

Ковачевић је рекао и да су приходи од акциза на дуван и дуванске прерађевине у осам мјесеци 2022. године износили 655 милиона КМ, што је за 140 милиона КМ више у односу на исти период 2021. године.

У УИО ове године очекују рекордан приход од акциза на цигарете, чак милијарду марака.

Осим тога, данас су додјељена и признања новинарима који су побиједили на конкурсу за најбољи новинарски чланак или ТВ прилог који се бави проблемима црног тржишта дувана и дуванских производа у БиХ који су организовали УИО и Удружење економиста РС SWOT.

Прву награду од 1.500 КМ освојила је новинарка "Гласа Српске" Милијана Латиновић, другу награду од 1.000 КМ освојила је новинарка "Еуро Блица" Тијана Грујић,  док је трећу награду од 500 КМ освојио новинар Нова БХ ТВ Предраг Средић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана