Представљени потенцијали Језера и јапанског града Сусамија

Srna
Foto: Rtrs

У општини Језеро данас је отворена културна манифестација "Сусрет Републике Српске и Јапана - сусрет Језера и Сусамија", у оквиру које су презентовани потенцијали ове општине и јапанског града.

Помоћник министра трговине и туризма Републике Српске Предраг Тешић честитао је овој малој општини која је смогла снаге да потпише споразум о братимљењу са јапанским градом Сусамијем.

- Изразио сам жељу да ово буде пилот пројекат, односно да наредних година и друге општине и градове из Републике братимимо са општинама и градовима Јапана. Много тога можемо да научимо од Јапана и Јапанаца и желим да наставимо сарадњу - изјавио је новинарима Тешић.

Начелник општине Језеро Снежана Ружичић и градоначелник јапанског града Сусами Цутому Ивата потписали су јуче повељу о братимљењу.

Ивата сматра да је братимљење ових локалних заједница огромна прилика и први корак ка будућој сарадњи, која ће да напредује.

Ружичићева је изразила увјерење да ће сарадња Сусамија, Владе Јапана и Републике Српске допринијети културној размјени, развоју привреде и туризма.

Данашњој манифестацији присуствовали су амбасадор БиХ у Јапану Мато Зеко, амбасадор Јапана у БиХ Кинефучи Масами, представници Министарства трговине и туризма Републике Српске и републичке Туристичке органиције, који су имали прилику да чују културне представе о Језеру и Сусамију.

У оквиру данашње манифестације "Сусрет Републике Српске и Јапана" биће отворена изложба Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета из Бањалуке на којој ће бити представљена природна богатства Српске, традиција и култура.

Планирана је дегустација аутохтоне трпезе, као и смотра фолклора.

Делагација јапанског града Сусамија у тродневној је посјети општини Језеро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана