Представљени планови за развој трансплантационе медицине

Срна
Представљени планови за развој трансплантационе медицине

САРАЈЕВО - Министар цивилних послова у Савјету министара Дубравка Бошњак, која присуствује годишњем састанку Евротранспланта у Хагу, представила је тренутно стање у области трансплантације органа у БиХ, али и планове и активности које ће бити предузете с циљем развоја трансплантационе медицине и стицања пуноправног чланства БиХ у Евротранспланту.

На дводневном састанку, који је јуче почео, БиХ је представљена као нови потенцијални члан, чиме би био осигуран бољи приступ донорима и убрзала поступак трансплантација, те повећане шансе за спасавање живота пацијената који чекају на виталне органе.

Осим тога, чланство би омогућило бољу сарадњу у размјени стручних знања и технологија, саопштено је из Министарства цивилних послова у Савјету министара.

У саопштењу је наведено да Министарство цивилних послова интензивно ради на прикључењу Евротранспланту, те да је, након вишегодишњег застоја, почетком године уз сугласност надлежних здравствених власти упутило писмо намјере за чланство.

Руководство Евротранспланта поздравило је напредак БиХ у овој области, те изразило спремност за интензивирање сарадње и размјене знања и искуства.

Према годишњем извјештају Евротранспланта за 2023. годину, донирано је и трансплантирано 6.815 органа, чиме су спасени животи 6.008 особа.

Прошле године је Евротрансплант остварио распођелу 3.161 бубрега, 645 срца, 1.253 плућа, 1.628 јетри, 124 панкреаса и четири цријева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана