Представљена монографија “Пет огњишта далматинских колониста”

Срна
Представљена монографија “Пет огњишта далматинских колониста”

БАЊАЛУКА - У Бањалуци је вечерас представљена монографија Милоша Мељанца “Пет огњишта далматинских колониста” у оквиру манифестације “Дани Српске Крајине у Републици Српској”, коју организује бањалучки Сабор крајишких удружења.


Мељанац је рекао да је монографија свједочанство о мало познатој теми - међуратној колонизацији српског живља на простору данашње Сјеверне Македоније.

Према његовим ријечима, монографија садржи 500 страница са више од 200 фотографија и докумената.

“Далматинци су подигли пет колонија, двије трећине из Врличке Крајине и једна трећина из Буковице. Тамо су провели непуне двије деценије од 1922/23. године до 1941. када их је протјерао бугарски окупатор. Провели су живот на пет огњишта о чему свједочи и наслов књиге, а прво у Далмацији”, изјавио је Мељанац новинарима.

Република Српска Крајина је проглашена на Народној скупштини у Книну 19. децембра 1991. године на Светог Николу, те тим поводом Сабор крајишких удружења сваке године обиљежава Дан и славу Републике Српске Крајине.

“Желимо да у српском народу остане вјечни спомен на значајне историјске догађаје који се тичу организовања српског народа с циљем да опстане на својим вјековним огњиштима Далмације, Лике, Кордуна, Баније и Славоније”, навели су из Сабора крајишких удружења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана