Представљена књига "Савремени ставови у дијагностици и лијечењу карцинома дојки" др Зденке Гојковић

Јана Кезић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Све специфичности опаке болести, могућности лијечења и квалитет живота обољелих сабрани су на око 300 страница књиге која носи снажну поруку да не постоје двије жене које имају два иста карцинома дојке, те да свака од њих бије своју битку.

Свакодневна искуства са најтежим болесницима и све битке које је прошла заједно с њима, у књизи "Савремени ставови у дијагностици и лијечењу карцинома дојки" сабрала је интерниста онколог и начелница Клинике за онкологију у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС Зденка Гојковић. Књига, која је подијељена у 16 поглавља, додатака и упитника о квалитету живота, те о савременим протоколима за лијечење карцинома дојке, представљена је у четвртак увече на Медицинском факултету Универзитета у Бањалуци.

Гојковићева, која је и шеф Катедре за онкологију на том факултету, рекла је за "Глас Српске" да у називу књиге смишљено стоји карцинома дојки у множини јер не постоји само један карцином дојки.

- Сваки карцином дојке је за себе различит и има своју спецификум, и у процесу дијагностике а посебно процесу третмана - казала је Гојковићева.

У првим поглављима Гојковићева је навела уопштене податке који говоре о учесталости карцинома код нас и у свијету, те проценту смртности.

- Дотакла сам се неких фактора ризика за које се претпоставља да би могли бити узрок али конкретних доказа још немамо, а ријеч је о ксенобиотицима и фитоекстрогенима, анемији, аналгетицима, антибиотицима, фарбању косе али и степену образовања - казала је Гојковићева.

Објаснила је да је у књизи доста написано о савременом NGS тестирању, гдје се из узорка тумора анализира 324 гена, односно да ли постоје промјене и мутације на тим генима.

- Онкологија је сада толико напредовала и опширна да онколог може бити експерт у једној до двије области. Бавим се специфично карциномом дојке  и увела сам једну нову дијагностичку методу прије доста година. Ријеч је о  игленој биопсији под контролом ултразвука, које су сада постале практично рутина - казала је Гојковићева, додајући да су за вријеме писања књиге највише испаштале њене унуке Лана и Теодора, које су стално запитикивале када ће писање бити завршено да би се могла играти са њима, због чега је ова књига њима и посвећена.

Књига је превасходно намијењена љекарима који су на специјализацији из интерне онкологије, онколозима, студентима али и свим људима који желе стећи општа сазнања о факторима ризика.

- Свака књига је у моменту кад изађе већ стара тако и ова књига већ захтјева да почнемо писати нову, да је за коју годину допунимо још новијим и новијим информацијама -  казала је Гојковићева, додајући да је у писању књиге учестовала екипа од неколико љекара онколога и радијацијских онколога.  Посебно се захвалила свим људима који су помогли да ова књига лијепо изгледа,  да се иштампа и финансијски помогне.

На промоцији се обратио и професор доктор Бране Топић, који је истакао да  књига садржни мноштво нових ствари јер медицинска наука иде великим корацима напријед. Професор на Медицнском факултету у Бањалуци Ненад Понорац рекао је да му је посебно драго што је Гојковићева одлучила да промоцију своје књиге одржи баш на овом факултету, јер сваки факултет представља храм знања из одређене области.

Ректор универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин честитао је  Зденки Гојковић и свим члановима тима на успјешном издању.

- Била ми је посебна част што сам имао прилику, да први осим аутора прочитам књигу -  казао је Гајанин.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана