Представљена књига "Петровчани српски добровољци и њихово насељавање у Војводину (1914-1941)

М.Л.
Представљена књига "Петровчани српски добровољци и њихово насељавање у Војводину (1914-1941)

НОВИ САД - Откривајући један заборављени свијет, потиснут из колективног сјећања, професор др Бошко М. Бранковић са бањалучког Филозофског факултета и генерални секретар Матице Српске у Новом Саду др Милан Мицић међу корице књиге "Петровчани српски добровољци и њихово насељавање у Војводину (1914-1941) сабрали су једну епоху.

У пуној великој Градској концертној дворани књига је промовисана у петак у Новом Саду у оквиру манифестације"Фестивал златних ансамбала Србије и Светски дан српског кола".

- Ова књига, како је и у самом предговору речено, открива један заборављени свијет,свијет потиснут из колективног сјећања петровачких Срба а притиснут искључивим колективним памћењем народноослободилачке борбе у Другом свјетском рату у којем су Срби из Босанског Петровца на ширем плану имали запажену улогу - истакао је Бранковић за "Глас Српске".

Издавачи књиге су Удружење "Петровчани" Нови Сад и Сајнос Нови Сад, а рецензенти професор др Боривоје Милошевић са Филозофског факултета у Бањалуци, професор др Горан Васин са Филозофског факултета у Новом Саду и директор Архива Српске православне цркве у Београду др Радован Пилиповић. Уређивачки одбор чине Невена Сурдучки, Мирко Латиновић и др Милан Шево.

Манифестација у оквиру које је одржана промоција књиге организована је у част уласка српске војске у Нови Сад и присаједињења сјеверних крајева матици Србији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана