Представљена књига о односу Аустроугарске према стварању албанске државе

Срна
Представљена књига о односу Аустроугарске према стварању албанске државе

ГРАЧАНИЦА - Научно-истраживачко дјело “Аустроугарска и настанак Албаније /1896-1914/” аутора Душана Фундића представљено је вечерас у Грачаници, а посвећено је односу Аустроугарске према настанку албанске државе.

Истраживач, сарадник Балканолошког института Ања Николић рекла је да су кључну улогу у стварању и обједињавању албанског националног бића, на штету српског народа, посебно у такозваном косовском вилајету, и у региону Пећи и Скадра, имали аустроугарски конзули.

Она је навела да је књига новост у српској историографији јер је аутор успио да углавном снисходљиво гледање на тада пропалу Аустроугарску империју изучи и представи, на основу историјске и архивске грађе, као државу која је имала кључну улогу у стварању албанске државе крајем 19. и почетком 20. вијека.

“Албанску државу, по Фундићевим истраживањима, направила је Аустроугарска држећи се вођа албанских племена, настојећи да кроз стварање албанског писма, отварања школа и ширењем католичке цркве, у други план одбаци православни и муслимански народ који је у том периоду живео на територији данашње Албаније”, рекла је Николић.

Николићева је истакла да је књига једна историја Албаније и увјерена је да ће послужити историчарима да на улогу Аустроугарске и њен утицај на балканском подручју, посебно у БиХ и у Албанији гледају сасвим другим очима.

Књига “Аустроугарска и настанак Албаније /1896-1914/ наставак је докторске дисертације Душана Фундића рођеног 1987. године у Фочи.

У краћем осврту на улогу и положај Срба и српске државе у периоду који је истраживао, Фундић је рекао да су “Албанци муслимани у том периоду у косовском вилајету имали монопол над државом”.

“По њима је ислам вера господара, а хришћанство вера робова због чега Срби православци и Албанци католици нису били равноправни народи. Конзули су писали Бечу и упозоравали али упркос томе што се Круна слагала с тим оценама увек је подржавала муслимане Албанце јер су они били гаранција одбране од ширења било које друге империје, посебно Османске”, навео је Фундић.

Он је изразио очекивање да ће његов истраживачко–научни пројекат бити дорађиван посебно из угла улоге Русије на стварање Албаније, гледано из угла руско–аустроугарских односа.

Представљању је у библиотеци “Даринка Јеврић” присуствовало двадесетак мјештана, а ово је прво представљање књиге која је штампана прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана