Представљен Саудијски развојни фонд

GS
Представљен Саудијски развојни фонд

Око 500 милиона америчких долара тежак је Саудијски развојни фонд који је спреман да финансира пројекте из Републике Српске.

Пројекте би требало да предложе градоначелници, начелници и директори институција и установа из цијеле Републике Српске који су данас упознати са детаљима.

"Ради се о средствима која су најповољнија и не можете их наћи поготово данас  у нестабилном свијету. Камата, грејс период, дужина кредита увијек су важни. Мислимо да ово што нуде нам и што можемо да ангажујемо из Саудисјке Арабије нешто што је најповољније, тренутно", рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

"Да су они спремни да дају и донаторска средства и кредитне линије. Кредитне линије су на период до 20 година, са грејс периодом до пет година и са каматним стопама 1,5 одсто. Данас на финансијском тржишту било гдје у свијету или у Европи немате тако прихватљиве услове за кредит и по грејс периоду и по дужини самог кредита, а и по каматним стопама", рекао је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Пројеката из Републике Српске за финансирање неће мањкати. Заинтересовани већ имају спремне пројекте које желе финансирати управо из овог фонда. 

"Ми ћемо имати, имамо пројекат градске куће то је један мултифункционални објекат. Нама је изговорио центар за културу и кино сала. Опредијелили смо се да идемо према међународним организацијама, фондовима, и већим нивоима власти са пројектима", рекао је Милорад Бјелица. начелник општине Соколац.

"Начин аплицирања тако што ће се код једног од ресорних одијељења у Министарству финансија предати пројекти, да ће о њима одлучивати. Влада Републике Српске ићи ће на Савјет министара па тек она ће бити предмет одлучивања да ли ће бити финансирани или неће бити финансирани из овог фонда. Наравно да као општина имамо пројекте које ћемо предложити", рекао је Маринко Божић, начелник општине Источне Илиџе.

Саудијски фонд за развој, већ је учествовао у прошлој години у два пројекта у Српској за која су издвојена 32 милиона долара. Саудијски фонд нема лимит за издвајање кредита, чуло се на представљању. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана