Представљен клинички водич за третман ХИВ-а и АИДС-а

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске саопштено је да је са циљем осигурања квалитетне здравствене услуге и стандардизације дијагностике и терапије ХИВ-а и АИДС-а развијен клинички водич за третман ових болести, као и нови протокол о тестирању на ХИВ.

Клинички водич и протокол развило је Удружење "Партнерство за здравље" у сарадњи са министарствима здравља и социјалне заштите Републике Српске и здравства Федерације БиХ, те уз подршку Глобалног фонда за борбу против АИДС-а.

У саопштењу је истиче да је нови клинички водич свеобухватан документ који ће понудити смјернице клиничарима у лијечењу ХИВ-а и АИДС-а у различитим популацијама.

"Овај документ ће помоћи пружаоцима здравствених услуга у свим фазама лијечења и његе, пружајући смјернице за лијечење дјеце, одраслих и различитих група становништва", рекао је министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

Он је додао да се у Српској у оквиру редовних активности у континуитету спроводи епидемилошки надзор и лијечење особа са ХИВ/АИДС-ом, али да још има простора за унапређење.

"Такође, посебну пажњу морамо да посветимо здравственом просвјећивању, превенцији и раном откривању инфицираних вирусом ХИВ-а, као најважнијим мјерама у контроли ове болести", нагласио је Шеранић.

Клинички водич нуди солидну основу за увођење третмана антиретровирусних лијекова ради спречавања инфекције ХИВ-ом и побољшавају његову доступност, нарочито особама са високим ризиком од инфекције ХИВ-ом.

С обзиром да клинички водич треба да служи здравственом особљу и пацијентима, али и фондовима здравственог осигурања и доносиоцима политичких одлука, препоруке би требало да се примјењују на бази расположивих и регистрованих лијекова у БиХ.

Циљеве глобалних здравствених организација да се ХИВ епидемија оконча до 2030. године успорила је пандемија вируса корона.

Ипак, саопштено је из ресорног министарства, наставља се рад на борби против ХИВ инфекције, а најбољи су примјер и смјернице за лијечење ХИВ инфекција.

Директор "Партнерства за здравље" Аида Куртовић навела је да је примјена клиничких водиља у приступу и третману одређених болести јопштеприхваћена пракса у савременој медицини, која осигурава квалитет и стандардизацију пружених услуга.

"Дијагностички и терапеутски ставови у документу који ћемо данас представити утемељени су на великим мултицентричним студијама и/или консензусима експертских тимова или радних група", истакла је Куртовићева.

Она је додала да протокол о савјетовању и тестирању на ХИВ уводи нове праксе тестирања на ХИВ вирус, усмјерене на побољшање доступности тестирање и рано откривање особа које живе са ХИВ вирусом.

"Рано откривање и укључење у процес лијечења су од изузетног значаја за обољеле, јер значајно доприноси побољшању исхода лијечења", истакла је Куртовићева.

Аутор клиничког водича и протокола о савјетовању и тестирању на ХИВ су радне групе, састављене од експерата из области ХИВ из владиног, клиничког, академског и невладиног сектора, те стручњака из Регионалне канцеларије Свјетске здравствене организације за Европу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана