Предшколским васпитањем и образовањем обухваћено више од 30 одсто дјеце тог узраста

СРНА
Предшколским васпитањем и образовањем обухваћено више од 30 одсто дјеце тог узраста

БАЊАЛУКА - Предшколским васпитањем и образовањем у Републици Српској тренутно је обухваћено више од 30 одсто од укупног броја дјеце предшколског узраста и то је велики успјех рада Владе Српске, рекла је Срни министар просвјете и културе Наталија Тривић.

Тривићева је изразила задовољство што је обухват дјеце предшколским васпитањем и образовањем од 2018. године са 22,5 одсто до 2022. године повећан на 30,7 одсто дјеце предшколског узраста.

"Нова анализа Министарства просвјете и културе показала је да успјешно остварујемо постављене стратешке циљеве", навела је Тривићева.

Она је напоменула да дјеца која не похађају предшколске установе имају могућност да похађају "Програм за дјецу у години пред полазак у школу", а који будућим првачићима омогућава квалитетну припрему за успјешан почетак основношколског васпитања и образовања.

Тривићева је навела да овај програм на годишњем нивоу обухвата око 45 до 50 одсто од укупног броја дјеце која треба да се упишу у први разред основне школе, те да је Влада Републике Српске од 2018. год 2022. године за спровођење Програма издвојила 1,3 милиона КМ.

"Кроз овај програм до сада је прошло 46.041 дијете и то сматрамо великим успјехом јер су дјеца додатно припремљена за почетак школовања", навела је она.

Тривићева је још једном позвала родитеље да се до 30. новембра обрате предшколским установама и основним школама на подручју својих локалних заједница, како би укључили дјецу у овај програм, који почиње у марту 2023. године.

У Републици Српској програм предшколског васпитања и образовања реализује се у 122 предшколске установе /43 у јавном и 79 у приватном сектору/. Од 2018. до 2022. године рјешење о одобрењу за рад Министарства добило је 39 предшколских установа, а у истом периоду основано је 26 нових организационих јединица.

Једна од реформских активности, која доприноси повећању обухвата дјеце, јесте и омогућавање установама социјалне заштите, као и основним школама и школама за дјецу са сметњама у развоју да спроводе програм предшколског васпитања и образовања.

Наведено законско рјешење омогућило је дјеци из мање развијених општина /Хан Пијесак, Рудо, Петрово, Станари/ прилику за похађање предшколског васпитања и образовања.

Поред наведеног, Влада Републике Српске обезбиједила је средства за оснивање нових предшколских установа у Доњем Жабару, Пелагићеву и Језеру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана