Живана Вуковић Костић: Медицинске сестре и техничари значајни за здравствени систем

Срна
Живана Вуковић Костић: Медицинске сестре и техничари значајни за здравствени систем

БАНЈАЛУКА - Медицинске сестре и техничари су јако значајни за здравствени систем јер чине најбројнију популацију и пружају највећи број услуга у здравственом систему сваке земље, па тако и Републике Српске, рекла је предсједник републичког Удружења медицинских сестара, техничара и бабица Живана Вуковић Костић.

Она је новинарима у Бањалуци пред почетак петог Конгреса и 20. Симпозијума рекла да су медицинске сестре и техничари у претходне двије године у пандемији корона вируса имали значајну улогу.

Вуковићева је рекла да, према подацима Међународне сестринске организације, медицинске сестре и техничари обављају 68 одсто услуга у здравству.

Она је навела да у Српској има око 7.000 медицинских сестара, док Удружење окупља 2.000 активних чланова који већ 24 године раде на промоцији своје струке.

Вуковићева каже да Удружење медицинских сестара, техничара и бабица Републике Српске традиционално организује пети Конгрес и 20. Симпозијум на којем учествује 300 признатих стручњака из свијета сестринске његе са 105 стучних презентација.

Учешће на Конгресу пријавиле су медицинске сестре и техничари из Швајцарске, НЈемачке, Шведске, Норвешке, Данске, Словеније, Хрватске, Федерације БиХ, Србије, Сјеверне Македоније, Црне Горе, те Републике Српске.

“Конгрес је намијењен свима који се директно или индиректно баве сестринском његом, тачније од постојећих и будућих струковних удружења, научних и стручних институција”, рекла је Вуковићева.

Она је додала да ће се рад Конгреса спроводити кроз пленарна предавања, усмена излагања, постер презентације и усклађене дискусије, чиме је пружена прилика свим учесницима за размјену информација везаних за стручни рад, научна истраживања, нове идеје и технологије, те њихову примјену у свакодневној пракси.

Вуковићева је напоменула да је професија медицинске сестре техничара тешко, захтјевно и одговорно занимање, те да је данас врхунски циљ и идеал сачувати људски живот, у чему значајну улогу имају медицинске сестре и техничари.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић рекао је да је веома значајно имати добро обучене медицинске сестре, што је неопходно за добро функционисање било које здравствене установе или здравственог система.

Он је истакао да ће највећу корист од данашњег скупа имати пацијенти, јер је веома битно да медицинске сестре прате нова достигнућа.

“УКЦ има 3.300 запослених, око 1.500 су медицинске сестре, значи да су скоро 50 одсто запослених у овој здравстеној установи медицинске сестре, техничари и бабице и процентуално они носе највећи дио посла”, рекао је Ђајић.

Предсједник Балканске асоцијације медицинских сестара Горан Мошић истакао је да су током пандемја вируса корона сви здравствени системи постали свјесни значаја професије сестринства и здравствене његе као дисциплине.

“Улога медицинских сестара у здравственом систему је неприкосновена. Балканска асоцијација ће урадити све да почне да рјешава одређене проблеме што се тиче сестринства и саме здравствене неге”, истакао је он.

Мошић је рекао да се највећи проблеми регионалног типа односе на образовање, усаглашавање програма са европским програмима за медицинске сестре у сфери образовања, као и материјални сатус, миграције и недостатак кадра.

Он је рекао да Србија има 120.000 здравствених радника свих профила, од тога је 90.000 медицинских сестара.

Предсједник Удружења медицинских сестара, акушерки и стоматолошких сестара Сјеверне Македоније Гордана Беслиоска каже да се у тој земљи суочавају са огромним одливом медицинских сестара.

Она истиче да у Сјеверној Македонији има око 7.500 медицинских сестара на око два милиона становника, напомињући да по стандардима Свјетске здравствене организације на 100.000 становника треба да буде од 700 до 800 медицинских сестара.

“Тренутно у Сјеверној Македонији имамо 350 медицинских сестара на 100.000 становника, значи недостаје 50 одсто медицинских сестара. То је озбиљан проблем у здравственим установама”, рекла је Беслиоска.

Она је навела и податак да чак 70 одсто запослених у здравственом систему Сјеверне Македоније чине медицинске сестре.

Беслиоска је нагласила да је пројекција Свјетске здравствене организације да ће до 2030. године у свијету недостајати девет милиона медицинских сестара, због чега је потребно озбиљно схватити њихов значај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 14 беба
Рођено 14 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана