Пребиловци нису само мјесто страдања, већ и васкрсења

Срна
Foto: Срна

МОСТАР- Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Србије Арно Гујон и народни посланик у Скупштини Србије Милимир Вујадиновић у склопу дводневне посјете Херцеговини посјетили су данас и Храм Вазнесења Христовог у Пребиловцима.

Гујон, Вујадиновић и конзули у Конзулату Србије у Мостару састали су се са парохом чапљинским Марком Гојачићем и обишли Друштвени дом у Пребиловцима у коме су имали прилику да погледају и изложбу о страдању Срба у чапљинском крају.

Вујадиновић, коме ово није први пут да посјећује Пребиловце, каже да свако у оквиру свога посла, па и он као народни посланик, мора скренути пажњу властима шта су потребе Срба у региону.

"У Пребиловцима смо на мјесту које је симбол страдања српског народа кроз цјеловјековну српску историју да видимо шта су то потребе народа и свештенства овдје. Пребиловци немају градску воду и то их сада највише тишти и покушаћемо разговарати са властима да се види какве су могућности", рекао је Вујадиновић.

Он је додао да оволико честе посјете представника Владе и Скупштине Србије показују колико је Србији на челу са предсједником Александром Вучићем важан српски народ који живи у региону, поготово на мјестима попут Пребиловаца које су симбол страдања, али и упорности народа да опстане.

Гујон је рекао да је његовом срцу веома тешко након ове посјете. Он напомиње да је читао о Пребиловцима, али и да се мало зна о томе шта се дешавало у Пребиловцима током Првог и Другог свјетског рата, као и задњег рата када се виде кости дјеце која су бачена у јаме и село које данас живи тешко.

"Многе куће су и даље у рушевинама, многе нису могле да се обнове. Народа је мање него што је било. Онда схватите да је ово страдалничко мјесто. Мјесто које је претрпјело у својој историји оно што је ријетко ко у Европи или у свијету доживио", рекао је Гујон и нагласио да Пребиловци нису само мјесто страдања, већ и мјесто васкрсења.

Он наглашава да је упорност људи да се врате након свих дешавања велики примјер како човјек може и мора да се понаша када се налази пред великим злом.

"Како можемо да побиједимо зло, тако што нећемо одустати од добра. Људи овдје и свештеници и сви они који су овдје укључени у обнову домова и храмова су прави хероји данашњице и показују пут свима нама који живимо у мјестима гдје није било таквих страшних злочина, како треба да се понашамо и боримо у животу", рекао је Гујон.

Он каже да у Пребиловцима и Чапљини и данас има много проблема, попут тога да немају воде, што је незамисливо свугдје, посебно у Херцеговини.

"Све што је виђено у Пребиловцима, каже Гујон, преко њега и Вујадиновића, биће пренесено властима Србије како би вода у Пребиловце била уведена", рекао је Гујон.

Парох Гојачић рекао је да ова посјета за малу православну заједницу у Чапљини која броји око 220 особа значи много.

"Јако је значајно да људи из наше матице долазе овдје, да нас посјећују и да обилазе ова мјеста страдања и голготе, али и мјеста васкрсења. Пребиловци и јесу по томе познати", рекао је Гојачић.

Према његовим ријечима разговарало се данас и о обнови села и изградњи водовода, те да би било јако добро да се то оствари, а након тога у плану је изградња и парохијског дома у близини цркве.

Гујон и Вујадиновић обишли су данас мостарско приградско насеље Баћевићи и споменик који је обновљен и који се налази испред Дома културе, те се састали са мјештанима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана